19.4 C
București
duminică, 24 martie 2024
AcasăSpecialTu esti, Mircea? Nu, Victor!

Tu esti, Mircea? Nu, Victor!

Ma tot intreb daca Mircea Geoana va mai putea vreodata sa-i returneze lui Ion Iliescu datoria din februarie 2010  cat timp va mai fi presedintele Senatului, singura functie care i-a mai ramas dupa ce a pierdut sefia PSD. Raspunsul il stim ca pe apa: niciodata, indiferent cat de mult ii va creste dorinta de razbunare dupa drama traita sambata, cand a vazut cum este trecut in rezerva de garda veche a partidului,  cu toata asigurarea data de Vanghelie ca va castiga un nou mandat. Lui Geoana nu-i ramane decat sa-i spuna "sa traiti" lui Victor Ponta daca vrea sa mai prinda un loc in fata atunci cand actualii lideri social-democrati pun tara la cale. Eventual, sa le cante in struna unora ca Iliescu, Nastase sau Dragnea pentru a fi lasat sa vorbeasca despre prezentul si viitorul PSD pana se va ruina definitiv pe dinauntru ca om politic.

 

De unde rezulta ca orice incercare de revenire pe locul de unde a incurajat jocurile de culise, absolut normale dupa mintea  colaboratorului sau Marian Vanghelie, este practic imposibila pentru Mircea Geoana, indiferent de parerea de bine despre sine pe care o afiseaza in fata apropiatilor atunci cand afirma ca ramane o figura publica importanta in peisajul politic contemporan. Fostul lider al celei mai puternice formatiuni de stanga a crezut ca poate sa-si pastreze functia daca intoarce spatele unor politiceni cu vechi state in partid,  in conditiile in care cunostea bine mesajul acestora de a milita pentru schimbarea conducerii PSD dupa esecul de la alegerile prezidentiale. Numai un naiv putea sa creada ca unul  ca Iliescu va pleca la pensie fara sa-l puna la punct, dupa ce l-a facut prostanac, pe cel care l-a trimis la plimbare in 2005.

 

Doar un politician incompatibil cu functia de lider de partid se putea gandi ca arogantul Nastase nu va incerca la un moment dat sa-l anihileze printr-un transfer de putere catre omul sau de incredere precum este Ponta, adus din linia a doua pentru a fi cap de serie la candidati cu doar cateva zile inainte de votul din congres. Fostul presedinte pesedist a descoperit, cu ocazia evenimentelor recente, ca nu a fost de capul lui in PSD, asa cum a visat in anii de mandat, cata vreme n-a putut sa-si duca pana la capat planul gastii, constand din punerea cu botul pe labe a adversarilor politici cu influenta mare in partid. Geoana l-a privit pe Iliescu ca pe un bosorog, pe Nastase l-a considerat expirat, in timp ce pe Mitrea l-a vazut tot timpul gata sa puna mana pe manivela pentru a mari presiunea impotriva conducerii.

 

Asa spun unii. A ales, in schimb, sa se bizuie pe jocurile de culise ieftine facute de primarul de la sectorul 5 – dupa cum s-a vazut, catastrofale –, numai pentru ca Vanghelie ar avea culoare si ritm folcloric, cu riscul de a pierde definitiv si irevocabil sustinerea grupului de politicieni care l-au ajutat sa ajunga presedintele PSD, ceea ce s-a si intamplat. Nici macar atunci cand Viorica Hrebenciuc, fostul sau sef de campanie electorala,  s-a dat dupa plop, abandonandu-l in plina ofensiva iliesciana, domnul Geoana nu s-a intrebat de ce marele combinagiu, as in aranjamente, l-a parasit in plina criza, tocmai cand era mare nevoie de profesionalismul lui de sforar? Ce solutii credeti ca a gasit invinsul lui Ponta pentru a ramane in carti pentru presedintie?

 

Mai intai, s-a apucat sa promita functii prietenilor, chiar si celor care intrasera in competitie cu el, cu speranta ca va primi in schimb voturile necesare pentru un al doilea mandat. Unii s-au simtit jigniti, altii au declarat ca Geoana isi bate joc de partid atat timp cat nu demisioneaza dupa greselile comise in ultimele luni. Cum o fi crezut ca Nastase va accepta sa faca echipa cu el, cand fostului premier auzise ca i se pregatea debarcarea din functia de sef al Consiliului National, unde urma sa fie  numit Cristian Diaconescu, numai unul ca Geoana poate sa explice o astfel de propunere absurda. O a doua solutie aleasa a fost sa-l lase pe Vanghelie sa actioneze de capul lui, fara nici o restrictie, chiar daca i se soptise la ureche ca "ajutorul" electoral dat de primarul "goagal" ii va scurta cariera politica.

 

Nu sunt convins ca Mircea Geoana realizeaza ca a comis o greseala, poate la fel de mare ca greseala de a merge in miez de noapte la Vantu acasa, atunci cand a acceptat sa lucreze cu Vanghelie pentru a castiga alegerile. Pana astazi nu l-am auzit ca regreta ca a mers pe mana unui individ care, incurajat si de alte cadre pesediste, ajunsese sa reprezinte imaginea PSD cu tot ce inseamna ea. Pesemne nu poate, chiar si dupa ce a aflat ca o parte din oamenii lui Vanghelie l-au votat pe interpusul Ponta. Reduta lui Geoana a cedat insa pentru ca tabara Iliescu-Nastase a dat iluzia colectiva a stabilitatii prin impunerea unui lider aflat la dispozitia unor oameni pe umerii carora s-ar sprijini social-democratia pesedista. Victor Ponta va fi lider atat timp cat "scutul Iliescu" va fi activat. Ex-presedintele stie acest lucru, ca dovada ca nu a avut nimic de reprosat acelora care l-au facut pe Ponta  seful celui mai mare partid.

 

Ar insemna sa se puna rau cu noua conducere PSD tocmai acum, cand se discuta despre posibilitatea pierderii functiei de presedinte al Senatului dupa doua esecuri consecutive. Va imaginati ce ar insemna pentru Geoana ca in acest an sa scape din mana si a doua functie in stat la putin timp dupa inlaturarea din fruntea partidului. Pe criza, locurile de munca se gasesc greu.

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Un student la medicină și-a ucis iubita, studentă la medicină

Un student la Facultatea de Medicină, în vârstă de 23 de ani, a fost arestat preventiv, pe durata de 30 de zile, fiind suspectat...

Cât a ajuns să costă un miel de Paște anul acesta

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut un anunț mult așteptat de români, în contextul sărbătorilor pascale, promițând un preț decent pentru carnea de miel. Ministrul...

Bilanțul atacului de la Moscova a ajuns la 133 de morți. Doliu național în Rusia, în ziua de 24 martie

Atacul terorist de la Moscova a produs 133 de morți și 152 de răniți, indicau datele transmise de Ministerul pentru Situații de Urgență al...
Ultima oră
Pe aceeași temă