13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTsunami financiar cu epicentrul la Beijing

Tsunami financiar cu epicentrul la Beijing

China a uluit, miercuri, pieţele financiare prin devalorizarea yuanului pentru a doua zi consecutiv, declanşând temerile investitorilor că a doua cea mai mare economie a lumii este într-o situaţie precară.

Stocurile, devizele şi materiile prime au diminuat puternic în toată regiunea, iar investitorii suspectează că economia Chinei are probleme şi în pofida asigurărilor Beijingului, se tem de un posibil război al devizelor. China a devalorizat moneda naţională două zile la rând – marţi şi, miercuri – mişcarea trimiţând unde de şoc pe toată planeta financiară, antrenând scăderea acţiunilor şi ridicarea preţurilor produselor de bază.  Au fost pierderi generalizate în Asia, în Europa şi pieţele bursiere au avut căderi de ordinul de 1%. Moneda chineză a atins, ieri, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani după ce Banca Populară a Chinei a decis ca yuanul să fie mai fragil după devalorizarea de marţi.

  Banca Centrală, care a descris devalorizarea ca o etapă unică pentru a face yuanul mai sensibil faţă de forţele pieţelor, a încercat, miercuri, să asigure pieţele financiare că nu s-a lansat într-o depreciere regulată. Devalorizarea de marţi a intervenit după o serie de date economice slabe şi a fost cea mai mare după devalorizarea masivă din 1994. Fondul Monetar Internaţional a declarat că decizia Chinei este o etapă binevenită şi că Beijingul ar trebui să vizeze atingerea unei rate de schimb flexibilă în interior, pe termen de doi-trei ani.

Surse citate de Reuters precizează că Banca Centrală a Chinei se află sub presiune pentru a slăbi yuanul. Mişcarea de devalorizare reflectă cererile crescânde din mediile guvernamentale pentru un yuan mai slab pentru a ajuta exporturile aflate în dificultate şi se doreşte ca Banca Centrală să continue devalorizarea. Yuanul a scăzut cu 4% în două zile, dar sursele implicate în procesul de elaborare a acestor politici, voci puternice în sânul guvernului chinez, doresc o scădere mai mare. În culisele de la Beijing se fac presiuni pentru o devalorizare globală de aproape 10%. Ministerul Comerţului a salutat, ieri, devalorizarea ca pe un stimul al exporturilor. 

Banca Populară a Chinei a menţinut yuanul forte pentru a susţine obiectivul puterii Partidului Comunist de a deplasa motorul principal al economiei  şi exporturilor spre cererea internă. Un yuan puternic creşte puterea de cumpărare domestică, ajută întreprinderile chineze să investească în străinătate şi să împrumute, şi încurajează întreprinderile străine şi guvernele să mărească utilizarea monedei chineze. Beijingul este decis să-şi atingă obiectivul de creştere economică de 7% pentru 2015 şi principalii responsabili vor trasa calea pentru următorii cinci ani la reuniunea din octombrie, şi va continua presiunea asupra cursului yuanului.  Beijingul preferă o devalorizare progresivă în locul uneia brutală, care ar putea declanşa o fugă a capitalurilor şi care ar afecta obiectivul său de promovare a utilizării mondiale a yuanului în comerţ şi finanţe. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă