25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTsipras la a treia încercare

Tsipras la a treia încercare

Pentru a treia oară în acest an, electorii greci şi-au exprimat la scrutinul legislativ de duminică încrederea în liderul formaţiunii stângii radicale Syriza – Alexis Tsipras.

Syriza, partidul stângii radicale elene, a câştigat alegerile legislative anticipate de duminică, 20 septembrie, cu 35,5% din voturi şi 145 deputaţi, un uşor regres faţă de scrutinul din ianuarie (56,2% şi 149 deputaţi). Syriza, formaţiunea lui

Alexis Tsipras, devansează cu 7 puncte Noua Democraţie (dreapta, 28%). Iar partenerii săi de coaliţie, Grecii Independenţi ai lui Panos Kammenos, daţi de toate sondajele ca perdanţi, au reuşit să obţină 3,7% şi 10 deputaţi, ceea ce readuce coaliţia la putere. Tsipras doreşte să acţioneze rapid şi luni după-amiază şeful statului l-a însărcinat să formeze noul guvern. Astăzi, Tsipras  va prezenta noul său cabinet, „Tsipras 2”, iar miercuri seară va fi prezent la dineul cu omologii săi europeni, la Bruxelles, pentru summitul asupra crizei refugiaţilor, dosar în care Grecia se află în prima linie. Va fi prima întâlnire după umilitoarea noapte de 12 spre 13 iulie 2015, când a fost obligat să capituleze. Acum, după două luni, Tsipras va reveni ca învingător.

Acest suporter al clubului de fotbal Panathinaikos a înregistrat al treilea său succes la urne într-un an, cu două victorii la alegeri legislative şi una la referendum. Sondajele prevedeau un scrutin strâns, o deziluzie a partizanilor partidului său, Syriza, şi sancţionarea fostului premier. Dar iată că grecii nu l-au taxat pentru că nu şi-a onorat promisiunile, în ianuarie, de a termina cu austeritatea, nici pentru că în iulie a acceptat semnarea unui memorandum cu creditorii Greciei, o săptămână după zdrobitoarea victorie a „NU”-ului la referendum.

Un premier legitimat

El a câștigat propriul pariu, marcat de un puternic absenteism de peste 40% într-o ţară unde votul este obligatoriu, un avertisment clar pentru viitorul Executiv. Pe locul doi s-a poziţionat Noua Democraţie (dreapta, cu 28%) şi bătălia pentru locul trei, una strânsă, are loc  între partidul neo-nazist Zorii Aurii (7-8%), Pasok (6-7%) şi partidul comunist KKE (5,5-6,5%). Unitatea Populară, creată de disidenţii din Syriza, nu a reuşit să treacă pragul de 3% pentru a intra în Parlament.

Imediat după euforia care a domnit pe străzile Atenei duminică seară la aflarea victoriei Syriza, Tsipras, tot numai zâmbet, a anunţat formarea guvernului cu Grecii Independenţi (ANEL).  Cei 10 deputaţi ai ANEL sunt un cadou nesperat pentru Tsipras, potrivit căruia „nu ne aşteptam, şi asta ne permite evitarea căutării de alianţe în altă direcţie, mai dificile”. Alte partide susceptibile să intre într-o coaliţie, socialiştii Pasok şi centriştii To Potami, ar fi fost foarte exigente atât asupra programului pe care Syriza doreşte să-l pună în aplicare, dar şi asupra ministerelor pe care le-ar fi obținut în schimbul susţinerii lor. „Este o mare uşurare pentru noi, pentru că am testat deja coaliţia cu ANEL şi a fost bună”, declara şi Takis Pavlopoulos, consilierul lui Tsipras pentru Europa.

Deschidere spre alte colaborări

Acest guvern de coaliţie poate începe să lucreze foarte rapid, dar cu doar 155 de deputaţi nu va beneficia decât de o mică marjă, de patru parlamentari,  care îi va garanta majoritatea în Parlament. Or, azi, chiar dacă liderii Syriza sunt siguri în această problemă, nimic nu garantează  că una din vocile disidenţilor nu se va face din nou auzită în viitor. Ca atare, Tsipras nu exclude extinderea colaborării cu alte formaţiuni, nu sub forma participării directe la guvernare, ci printr-o susţinere caz cu caz în Parlament, pe baza programului de politică generală care va fi prezentat zilele următoare.

Pentru Alexis Tsipras greul abia începe, creditorii aşteptând reluarea cooperării cu Atena, sentimentul general fiind că noul premier va fi mai bine plasat pentru aplicarea dificilelor reforme menite a pune capăt corupţiei, evaziunii fiscale care cangrenează statul grec de ani de zile. Creditorii îi acordă mai multă încredere lui Tsipras după virajul său cu 180 grade din iulie, când a acceptat acordul cu europenii pentru evitarea Grexit. 

Tsipras a precizat că a venit vremea ca social-democraţia elenă să se alieze cu stânga pentru a face front împotriva dreptei.

Cele mai citite

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă