3.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialTrucuri pentru o bucătărie mai spaţioasă

Trucuri pentru o bucătărie mai spaţioasă

Bucătăria este un spaţiu multifuncţional, de aceea o suprafaţă generoasă a acesteia este cât se poate de avantajoasă. Cum cei mai mulţi dintre noi locuim în apartamente de bloc, cu bucătării de dimensiuni reduse, suntem nevoiţi să apelăm la diverse trucuri care să creeze impresia de spaţiu larg şi confortabil.

Bucătăriile mici par neprimitoare şi mai puţin practice. Însă, există nenumărate modalităţi prin care să creaţi senzaţia de spaţiu larg şi luminos. La aceasta contribuie lumina, culorile, finisajele şi nu numai. Tipul de mobilier şi felul în care este amplasat contribuie în mare măsură la crearea unei bucătării spaţioase sau înghesuite. Este indicat să vă orientaţi spre un mobilier cu cât mai multe corpuri suspendate dacă bucătăria este lungă şi îngustă. Iar dacă aveţi nevoie de mai mult spaţiu atunci când gătiţi, comandaţi un mobilier cu dublu blat, care poate îndeplini şi rolul de loc pentru luat masa. Pentru amplificarea spaţiului, alegeţi o mobilă scundă, care să nu depăşească nivelul ochilor.

Un efect similar veţi obţine cumpărând sau comandând corpuri de mobilier din aceeaşi gamă sau cu aceleaşi finisaje. Este recomandat ca mobilierul să îl montaţi pe pereţi opuşi şi să lăsaţi centrul bucătăriei liber, chiar dacă v-ar plăcea să amplasaţi o masă acolo. Optaţi pentru scaune şi masă pliante deoarece ocupă puţin spaţiu şi pot fi extinse doar atunci când este necesar. Când comandaţi mobila luaţi în calcul şi faptul că dulapurile cu uşi de sticlă mată sau oglindă amplifică spaţiul.

Culorile contribuie semnificativ la crearea senzaţiei de spaţiu larg şi aerisit. Aşadar, zugrăviţi tavanul în alb deoarece albul ajută la amplificarea spaţiului şi dă senzaţia că încăperea este mai mare. Pentru pereţi alegeţi culori neutre sau pastelate. Acelaşi lucru este valabil şi dacă optaţi pentru plăci ceramice. Este indicat ca acestea să aibă dimensiuni mici şi modele orizontale. Renunţaţi la ideea cumpărării unui mobilier masiv şi în nuanţe închise deoarece va face încăperea să pară strâmtă şi încărcată. Dacă optaţi pentru furnir de lemn, orientaţi-vă spre nuanţe ca fag, păr sau stejar deschis.

Pentru a avea mai multă lumină naturală în bucătărie, nu blocaţi ferestrele cu storuri sau jaluzele groase. Modul în care iluminaţi bucătăria este la fel de important. Mai multă lumină veţi obţine prin folosirea unei lămpi pe tavan, situată în centru. De asemenea, vă puteţi folosi de iluminatul zonal, cum ar fi spoturile montate în dulapurile suspendate.

Modificări de structură

Bucătăriile mici prezintă mai multe dezavantaje, dar o parte din acestea se pot remedia printr-o amenajare iscusită. Mai mult chiar, puteţi recurge la modificări subtanţiale care să creeze impresia de spaţiu larg şi aerisit.

– Dărâmaţi total sau parţial un perete şi veţi obţine un efect de măririe a spaţiului. Peretele cu pricina poate fi cel care desparte bucătăria de living sau cel care o desparte de hol.

– Înlocuiţi vechea uşă cu una glisantă din sticlă care permite pătrunderea luminii dintr-o cameră în alta. Această variantă este cu atât mai bună cu cât gătiţi zilnic şi nu doriţi să aveţi o bucătărie deschisă.

– Dacă bucătăria deţine şi un mic balcon, acesta poate deveni o parte a bucătăriei prin renunţarea la peretele care le desparte.

Tips&tricks

Achiziţionaţi electrocasnice cu suprafeţe metalizate întrucât acestea reflectă lumina şi astfel contribuie la efectul optic de mărire a bucătăriei. Pentru a salva din spaţiu, mascaţi electrocasnicele în piesele de mobilier. Dacă nu este posibilă această variantă pentru toate electrocasnicele, apelaţi la această opţiune pentru cuptor şi plită.

Mutaţi în debara electrocasnicele de care nu aveţi nevoie zilnic: robot de bucătărie, storcător de fructe etc.

Confort maxim la dimensiuni mici 

Amenajarea unei bucătării mici trebuie considerată o provocare şi nu un coşmar. Soluţiile de utilare sunt nenumărate şi fiecare spaţiu vă poate inspira într-un fel sau altul. Designerii Ikea propun o amenajare îndrăzneaţă a bucătăriei: finisaje vesele, în culori fresh sau în nuanţe calde (pardoseala din lemn). Încorporarea aparatelor electrocasnice în mobilier a permis amplasarea unor corpuri de depozitare suplimentare. Dacă acestea sunt prevăzute cu roţi (ca în cazul de faţă), pot fi mutate în alte zone pentru a folosi spaţiul respectiv atunci când gătiţi. La capitolul mobilier, s-a optat pentru o masă rabatabilă (şi doi tabureţi), în locul unei mese obişnuite care ar fi ocupat mai mult spaţiu. Deşi este dotată cu toate elementele necesare, încăperea este luminoasă şi aerisită graţie ferestrei mari, acoperite parţial, care permite luminii să pătrundă în interior.

Lumina şi culorile au efect de amplificare a spaţiului. Solutie: Ikea

Când dimensiunile bucătăriei nu permit amplasarea mobilei pe doi sau trei pereţi, nu vă rămâne decât să îl montaţi pe unul singur, urmând să improvizaţi spaţii de depozitare suplimentare. Dacă bucătăria e mică şi atipică, atunci mobilierul pe comandă este cea mai bună soluţie din mai multe motive: acesta poate să ocupe întreaga suprafaţă a peretelui (sau pereţilor), permite stabilirea culorilor, dar şi a accesoriilor asfel încât corpurile de mobilier să ofere loc pentru depozitarea a cât mai multor lucruri.

Soluţie inteligentă pentru o bucătărie mică

Este dificil ca o încăpere de dimensiuni reduse să ofere acelaşi confort ca una spaţioasă. Din fericire însă, se pot găsi soluţii inteligente cu efect surprinzător. Primul lucru la care trebuie să vă gândiţi este alegerea unor culori deschise, atât la nivelul finisajelor cât şi al mobilierului. Dacă aveţi nevoie de un spaţiu pentru servit masa, dar nu doriţi amplasarea unei mese, atunci soluţia ar fi să optaţi pentru o peninsulă care poate servi ca zonă de luat masa.

Soluţii pentru bucătăriile înguste

Cea mai bună idee pentru a echilibra spaţiul unei bucătării înguste este demolarea unui perete, pentru a se obţine un open-space spre living. În felul acesta, aveţi la dispoziţie două variante: să aşezaţi masa chiar în living sau să apelaţi la o insulă sau peninsulă pe care să o amplasaţi la graniţa dintre living şi bucătărie. Aceasta va prelua rolul mesei şi totodată va servi ca loc de depozitare.

Dacă nu puteţi dărâma peretele şi nici nu aveţi posibilitatea de a amenaja un dining în altă parte a casei, o soluţie constă în optimizarea spaţiului cu ajutorul unei măsuţe rabatabile (prevăzute cu un sistem similar celor din tren) şi a două scaune pliante. În felul acesta, veţi avea libertate de mişcare atunci când gătiţi şi totodată un loc de luat masa foarte intim.

Soluţii pentru bucătăriile pătrate

Pătratul este forma ideală pentru o bucătărie. Când însă latura sa este mică, de 2 – 2,3 m, lucrurile nu mai sunt aşa simple. Încăperile cu o asemenea configuraţie pot fi amenajate cu mobilier în formă de L sau U, însă în mijloc va rămâne foarte puţin spaţiu. În cazul unei bucătării clasice se exclude varianta mobilierului în formă de U, deoarece într-un astfel de spaţiu este nevoie şi de o masă. Aceasta poate avea forma unui blat de tip bar, care să se întindă pe cea de-a treia latură a camerei. De regulă, corpurile de bază trebuie să aibă minimum 60 cm, având în vedere că vor încorpora electrocasnicele specifice acestei funcţiuni. În cazul de faţă, blatul care ţine loc de masă poate să aibă o adâncime mai mică, deoarece nu are dedesubt niciun corp de mobilier.

Electrocasnice incorporabile

Includerea aparatelor electrocasnice în mobilier reprezintă o practică foarte des întâlnită, mai ales că activităţile din bucătărie nu sunt afectate. Această variantă este mai uşor de pus în practică mai ales dacă optaţi pentru mobilă pe comandă. Înainte de achiziţionarea sau comandarea mobilierului, este foarte important să ştiţi exact ce aparate vor urma să fie incluse, apoi să faceţi măsurători exacte. Doar pe un singur perete se pot încorpora în mobilă maşina de spălat vase, cuptorul, cuptorul cu microunde, maşina de spălat rufe şi televizorul. Pentru efect estetic, se poate masca tubul de evacuare al hotei cu un corp de mobilier.

Dacă dulapurile sunt neîncăpătoare şi nu beneficiaţi de o cămară sau debara pentru depozitarea aparatelor cu utilizare mai puţin frecventă, puteţi comanda mobilă cu rafturi deschise pe care să le amplasaţi. În plus, cu cât sunt mai puţine lucruri la vedere, cu atât bucătăria va părea mai spaţioasă.

Sfatul specialistului

Designer Irina Constantin, tel.: 0744.679.455, irina@knoxdesign.ro

1. În cazul în care proprietarii nu au obţinut de la autorităţi acordul pentru desfiinţarea unui perete de rezistenţă, dar solicită specialistului în amenajări acest lucru, ce riscuri există?

Nu recomandăm dărâmarea unui perete de rezistenţă, cu sau fără acordul autorităţilor. Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales în cazul unui cutremur. De exemplu, dacă şi alţi vecini dărâmă câte un perete, rezistenţa clădirii va fi complet afectată. În al doilea rând, amenzile sunt foarte mari.

2. Când nu este posibilă desfiinţarea unui perete pentru a mări suprafaţa bucătăriei, ce trucuri se pot folosi pentru crearea impresiei de spaţiu larg?

Ambientarea spaţiului prin iluminat va spori impresia de volum. Mobilierul degajat, care să nu sufoce încăperea, va ajuta la crearea senzaţiei de spaţiu liber. Oglinzile sunt de mare ajutor, însă folosirea lor nu este oportună în orice spaţiu deoarece depinde de cameră şi de stilul amenajării. În schimb, se pot folosi alte obiecte cu efect similar, de exemplu, uşi glisante sau dulapuri cu faţadele lucioase.

3. Bucătăriile sunt încăperi extrem de mici. Ce alternative există pentru mărirea acestora?

În bucătărie se poate opta pentru mobilier care să integreze cât mai bine electrocasnicele şi care să ascundă perfect vasele şi utilităţile. Astfel, spaţiul va părea aerisit şi ordonat. De asemenea, culorile deschise sunt de un real ajutor în această situaţie.

 

Cele mai citite

Liga Campionilor: Borussia Dortmund-FC Barcelona 2-3/Juventus Torino-Manchester City 2-0

FC Barcelona a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 3-2, miercuri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a şasea a Ligii Campionilor...

Horațiu Potra deținea ilegal trei pistoale. Călin Georgescu crede că totul e un „plan malefic” pentru a fi arestat

Apar noi detalii în dosarul în care mercenarul Horaţiu Potra este acuzat că plănuia proteste violente în Bucureşti. Fostul luptător din Legiunea Străină nu...

Christopher Wray, directorul FBI, va demisiona înainte de învestirea lui Trump din 20 ianuarie

Christopher Wray, directorul poliţiei federale americane (FBI), pe care Donald Trump doreşte să-l înlocuiască cu un loial, a anunţat miercuri că va demisiona în...
Ultima oră
Pe aceeași temă