9.3 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialTriumviratul viceprimarilor băimăreni

Triumviratul viceprimarilor băimăreni

De peste nouă luni Baia Mare nu are încă un primar ales de cetăţeni, în schimb are trei viceprimari aleşi de consilierii locali. Fiecare dintre aceştia reprezintă câte un partid din coaliţia PNL-UDMR-PSD, majoritară în forul administrativ al municipiului, iar unul, reprezentantul UDMR, Istvan Ludescher, a fost numit, de aceeaşi consilieri, primar interimar.

Ultima zi în care municipiul reşedinţă de judeţ a avut un primar ales de cetăţenii săi a fost 17 martie 2010, ziua în care, după un proces care a durat aproape trei ani, magistraţii clujeni au pronunţat sentinţa executorie şi irevocabilă a condamnării la doi ani şi jumatate de închisoare pentru fapte de corupţie (abuz în serviciu contra intereselor publice) a lui Cristian Anghel, la acea vreme primar al Băii Mari şi preşedintele PNL Maramureş.

Până astăzi, biroul celui care a condus timp de 18 ani Primăria Băii Mari a rămas neocupat, iar doi viceprimari împar un singur birou.

Succesiune complicată

Primul succesor interimar al lui Anghel a fost viceprimarul Mircea Dolha (PSD), deşi liberalii l-ar fi vrut în respectiva funcţie pe „eternul viceprimar”, Istvan Ludescher (UDMR), care a refuzat însă propunerea. La scurt timp, însă, în 12 mai 2010, liberalii l-au schimbat pe Dolha cu Ludescher, iar social-democratul a redevenit viceprimar, funcţie pe care a mai ocupat-o doar două luni, iar în 15 iulie a fost înlocuit cu avocatul Zamfir Ciceu (PNL). A fost momentul care a stârnit furtuna în filiala pe care a condus-o Cristian Anghel.

Tinerii consilieri care au pus la cale schimbarea lui Dolha cu un liberal, cu argumentul că vor astfel să restabilească opţiunea exprimată de electoratul băimărean, au fost daţi afară din partid, pe considerent că au pericilitat pactul semnat între PNL şi PSD.

Astfel, pe 30 august 2010, Dolha a redevenit viceprimar, funcţie ce îi este pericilitată acum chiar de social-democraţi, care l-au exclus din partid în 11 noiembrie.

Până la judecarea contestaţiei depuse de Dolha la PSD, Primăria Baia Mare rămâne condusă de un triumvirat format din trei viceprimari: Ludescher (UDMR) – cel mai vechi „vice” din administraţia băimăreană -, Dolha (PSD) şi Călin Bota (PNL). Ultimul şi-a preluat atribuţiile chiar la finalul anului, în 29 decembrie.

Pentru că în primărie sunt două birouri repartizate viceprimarilor, Ludescher se va muta în „biroul lui Anghel”, pentru a-i face loc în fostul său birou lui Bota.

“Sunt ordonator principal de credite atunci când primarul interimar nu se afla în instituţie, coordonez departamentele de strategii şi dezvoltare locală, învăţământ şi sănătate publică, patrimoniu şi utilităţi şi asigur legătura cu societăţile din subordinea Consiliului Local”, a explicat Bota atribuţiile sale.

Totuşi, legalitatea desemnării liberalului ca al treilea viceprimar ar putea fi contestată de prefectul Sandu Bombonel Pocol. Nimeni nu scoate o vorbă însă despre data alegerii primarului, pentru că interimatul este o formă comodă de coabitare politică în Consiliul Local Baia Mare.

Cele mai citite

România va avea 86 la sută energie din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse de carbon, anunță președintele Iohannis

România se îndreaptă spre momentul în care va avea 86 la sută energie produsă din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse...

Cod portocaliu și cod galben de viituri în Transilvania, de duminică până luni

În Transilvania au intrat în vigoare un cod portocaliu și un cod galben de viituri, valabile de duminică, 3 decembrie, până luni, 4 decembrie...

Întâlnire Burduja-Macron la COP-28. ,,Avem multe subiecte în comun”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a publicat o fotografie de la o „întâlnire spontană” cu Emmanuel Macron, președintele Franței, de la COP-28.  „Franța și România deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă