18 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSpecialTriumful lui Romney, umbrit de conspiraţionişti

Triumful lui Romney, umbrit de conspiraţionişti

Deşi Mitt Romney a devenit marţi seară, o dată cu victoria în alegerile primare din Texas, candidatul oficial la preşedinţie al Partidului Republican, declaraţiile bizare ale anturajului său au stat în prim-plan pentru presa americană.

 

Seara de marţi ar fi trebuit să fie una de neuitat pentru Mitt Romney: candidatul republican a obţinut 69% din voturi la alegerile primare ale partidului său din statul Texas – întrunind astfel majoritatea de delegaţi necesară numirii sale  drept candidatul oficial al republicanilor pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Însă sărbătorirea victoriei, care a avut loc în Las Vegas, a fost umbrită de declaraţiile miliardarului Donald Trump, unul dintre cei mai puternici susţinători ai lui Romney. Cu puţin timp înainte de o gală organizată de Trump în cinstea republicanului – gală la care invitaţii au plătit 50.000 de dolari pentru un loc la masă – miliardarul a dat un interviu postului de televiziune CNN, în care a adus din nou în discuţie o mai veche teorie conspiraţionistă. Conform acesteia, Barack Obama nu
s-ar fi născut în statul american Hawaii, ci în Kenya – şi ar fi, aşadar, un preşedinte ilegal: în Constituţia americană se stipulează că un preşedinte trebuie să fi venit pe lume în Statele Unite ale Americii.

„O conspiraţie din 1961″

Deşi John McCain, care a pierdut acum patru ani alegerile împotriva lui Barack Obama, a afirmat că teoria respectivă este absurdă şi a refuzat să o folosească drept argument în campania sa, o parte a partidului republican continuă să o promoveze – în ciuda faptului că Obama a încercat să îndepărteze orice dubiu publicându-şi certificatul de naştere. În interviul de la CNN, Trump l-a atacat pe moderatorul Wolf Blitzer, cerându-i să înceteze să îl apere pe preşedinte. Blitzer a replicat că teoria lui Trump este ridicolă, întrebându-l pe miliardar dacă într-adevăr crede „că există o conspiraţie care a început în 1961″. „Exact aşa este”, a răspuns Trump.

În cursul serii, Romney a refuzat să ia o poziţie clară faţă de declaraţia miliardarului. „Nu sunt de acord cu fiecare persoană care mă susţine, şi cred că nici toţi cei care mă susţin nu sunt de acord cu tot ce zic eu”, a afirmat candidatul republican – însă faptul că a terminat seara în defensivă, în ciuda rezultatului din Texas, poate fi interpretat drept o mică victorie pentru Barack Obama, consideră cotidianul american The Washington Post.

O alegere între socialism şi capitalism?

Cele mai recente sondaje de opinie arată că cei doi candidaţi sunt la egalitate – iar în campania ce va urma fiecare va încerca să-l pună pe celălalt într-o lumină cât mai negativă. Romney mizează pe faptul că economia va fi subiectul principal al alegerilor şi afirmă că, spre deosebire de el, Obama nu are suficientă experienţă în sectorul privat pentru a reînvigora economia, insinuând chiar că democratul nu ar înţelege principiile de bază ale pieţei libere, după cum relatează publicaţia germană Der Spiegel.

Strategia lui Obama este de a arăta că Romney, care şi-a făcut averea cu fondul de investiţii Bain Capital, este un capitalist lipsit de scrupule, care a cumpărat companii doar pentru a concedia o parte din personal şi a le vinde apoi în câştig. „Dacă eşti preşedinte, jobul tău nu este să maximizezi profitul, ci să faci ca fiecare cetăţean să aibă o şansă corectă de a-şi câştiga existenţa”, a declarat recent Barack Obama, într-un atac care arată linia pe care o va urma în campania electorală.

Conform imaginii proiectate de managerii de campanie ai celor doi candidaţi, electoratul american va avea de ales între dreptatea socială a lui Obama şi economia liberă propusă de Romney. Deocamdată, scorul este egal. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă