14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial„Trezorierul“ din umbra lui Mazăre a căzut în plasă

„Trezorierul“ din umbra lui Mazăre a căzut în plasă

Sorin Strutinsky, considerat „trezorierul“ grupării Mazăre, a fost audiat ieri, într-un dosar de mită şi trafic de influenţă, la sediul central al DNA.

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost ridicat ieri de DNA și dus la sediul din București, unde a fost audiat într-un dosar în care este suspectat de dare de mită și trafic de influență. Acesta ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 lei şi 25.000 euro, pentru a interveni la funcţionari ai Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa să plătească lucrările executate de societate, în baza unui contract, potrivit DNA.

Citește și: UPDATE. Omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al lui Radu Mazăre, REŢINUT pentru mită de peste 600.000 de lei

Sorin Strutinsky ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei şi 25.000 de euro, pentru a interveni la funcţionari ai Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa să plătească lucrările executate de societate, în baza unui contract, potrivit DNA.

Despre Strutinsky se spune că este ”trezorierul” grupării Mazăre-Constantinescu, eminența cenușie care leagă și dezleagă afaceri în grup. Cei trei au ajuns în Constanța din colțuri diferite ale țării, dar s-au întâlnit la Institutul de Marină și de atunci sunt nedespărțiți, chiar dacă, la un moment dat, Strutinsky a făcut parte din PNL. De-a lungul timpului, a fost asociat în circa 40 de firme, în unele dintre ele împreună cu primarul Constanței Radu Mazăre și președintele Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu.

Citește și: Ce a zis avocatul lui Strutinsky

Sorin Strutinsky este și președintele SC Soti Cable Neptun TV, firma care deține Neptun TV – post de televiziune care a câștigat de-a lungul timpului mai multe contracte de la Primăria și Consiliul Județean Constanța. Încă din 2009, DNA s-a sesizat cu privire la contractele de publicitate, în valoare de 800.000 de euro, încheiate între municipalitate şi CJC-Soti Neptun. În ciuda sumelor consistente obținute din publicitate, de ordinul milioanelor de euro anual, societatea a înregistrat în 2013 pierderi de peste 141.000 lei.

ANI a sesizat DNA

În decembrie anul trecut, ANI a sesizat DNA cu privire la posibila săvârșire de către Radu Mazăre a infracțiunii de conflict de interese.

”În calitate de reprezentant al Municpiului Constanța, a semnat cinci contracte și un acord-cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanța și două societăți comerciale (S.C. Conpress Holding S.R.L. și S.C. Soti Cable Neptun S.R.L.), care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care Mazăre se află în relații comerciale în alte opt societăți comerciale”, se arată în comunicatul ANI.

Citește și: Ce spune baronul de Constanţa despre dosarul lui Strutinsky

Mai mult, inspectorii de integritate susțin că, în calitatea sa de primar, Mazăre a aprobat, în urma procedurii de selecție a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanțare din fonduri nerambursabile necesare susținerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia Evenimentului „Sărbători de Iarnă – Orășelul Copiilor 2013”, încheiat între Primăria Municipiului Constanța și S.C. Soti Cable Neptun S.R.L., societate care îl are ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel. Valoarea totală a contractelor acordate celor două societăți comerciale este de 20.621.572,49 lei.

„Chiar nu aveți rușine?“

În decembrie 2014, Strutinsky a comentat public acuzațiile ANI. Acesta se apără spunând că societatea oferă salarii pentru 200 de jurnaliști (conform Ministerului Finanțelor, în 2013 avea 165 de angajați – n.r.) și că Radu Mazăre a ieșit din acționariat în 2012. El spune că societatea ”nu a evidențiat și distribuit NICIODATĂ dividende”, deci acționarii nu au fost ”beneficiarii vreunui folos material de la companie”.

În plus, arată Strutinsky, ”contractele la care face referire comunicatul ANI au fost rezultatul unui proces legal de licitație publică”.

”Ca om de afaceri nu pot să nu observ cum, în ultimii 25 de ani, au luat ființă nenumărate instituții care ne avizează și controlează, încât aproape au ajuns să fie mai mulți ca noi, cei care producem plusvaloare. Chiar nu aveți rușine? Sau vreți să plecăm din țară?  Dacă nu ne mai găsiți la următorul control, ce faceți?”, a replicat el.

Zeci de firme

Strutinsky este sau a fost asociat în circa 40 de firme. Conpress Group SRL, înființată în 1993, este una din cele mai importate. Aici este asociat cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. În 2013 avea 171 de angajați și un profit de 2,25 milioane lei. Cei trei sunt asociați și în Xenoti SRL, care are ca obiect de activitate „hoteluri şi alte facilităţi de cazare“. Zero angajați, peste un milion de lei pierdere în 2013. Prietenii din facultate mai sunt asociați în Ideea Contrast SRL, care are ca domeniu de activitate „comerţul cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc“. Unsprezece salariați și profit de 147.000 lei, în 2013.    

Cele mai citite

Peste 1000 de candidați au promovat primele runde ale Concursului național organizat de ANFP

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a publicat rapoartele finale ale Concursului național extins. Primele runde, desfăşurate în perioada februarie – aprilie 2024, au...

Bugetul Agriculturii, suplimentat cu un miliard de lei pentru subvenţiile fermierilor. Barbu: plăţile, de săptămâna viitoare

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, suplimentarea cu un miliard de lei a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata subvenţiilor de 100 de euro...

Bijuterii: Expresii de eleganță și simboluri ale rafinamentului personal

Bijuteriile, aceste minunate accesorii, sunt mai mult decât simple ornamente. Ele sunt reflecții ale culturii, eleganței și personalității, care traversează timpul aducând cu ele...
Ultima oră
Pe aceeași temă