12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTrei nume pentru istorie

Trei nume pentru istorie

Pe planul campaniilor prezidentiale, una din trasaturile frapante ale sistemului american e asemanarea cu competitiile sportive unde calificarile se fac prin optimi, sferturi si semifinale, pana la intrarea in linie dreapta, cand numele sortate pentru marele turnir final se prezinta in fata electoratului, o data la patru ani, in noiembrie. Alegerile de anul acesta nu fac exceptie. Competitiile dintre candidati se succed din stat in stat, spre a cerne vointa populara din sanul celor doua partide rivale. Partidul Republican si-a incheiat selectia o data cu victoria senatorului John McCain, ramas singur in cursa. McCain e o figura remarcabila, printre altele datorita carierei sale militare din trecut: astazi septuagenar, John McCain a petrecut mai bine de cinci ani in Vietnam ca prizonier de razboi.
Cu cine va da John McCain lupta finala e azi inca o intrebare deschisa, caci competitia interna continua in randurile Partidului Democrat, inca nedecis asupra challangerului care, la finis, va lupta sa smulga marele trofeu, Casa Alba, din mainile Partidului Republican. Doua personalitati deopotriva de puternice, radical diferite insa ca profil, Barack Obama si Hillary Clinton, se lupta din rasputeri pentru locul acesta.

Indiferent care din cei doi va repurta victoria spre a reprezenta partidul in noiembrie, numele lor – ca si cel al lui McCain —  intra de pe acum in istorie, iar afirmarea lor in arena politica interna a puterii americane pare sa indice intrarea Statelor Unite intr-un nou ciclu istoric. Pentru prima data de mult timp, unul dintre candidati nu este nici tanar, nici telegenic, calitati in general placute publicului american: daca va deveni presedinte, John McCain va fi cel mai batran ocupant al Casei Albe. Mai tanar ca el, Ronald Reagan devenea presedinte la 69 de ani. E apoi prima data cand o femeie paseste in ring pentru functia suprema; si intaia oara cand o sotie de presedinte doreste sa devina, la randul ei, presedinte. In sfarsit, pentru prima data in istorie un negru, Barack Obama, candideaza pentru Casa Alba.

John McCain va avea, desigur, un singur oponent in noiembrie. Dincolo de platforme politice, semnele unei mutatii de proportii se profileaza insa la orizontul alegerilor americane din toamna. Profilul si palmaresul fiecaruia dintre aspirantii de azi la Casa Alba ies din traditia americana recenta si prevestesc, pentru orice observator curios de cele ce se petrec in Lumea Noua, o despartire de ape.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă