5.3 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialTrei deputati vor sa-i scape de puscarie pe propriii baroni

Trei deputati vor sa-i scape de puscarie pe propriii baroni

Trei deputati ai PSD, Valer Dorneanu – presedinte al Camerei Deputatilor intre anii 2000-2004 -, Tudor Mohora si Florin Iordache au propus mai multe modificari la Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si a celor conexe acestora.

Mai precis, este vorba de dezincriminarea faptelor prevazute de articolul 10 care sanctioneaza deturnarea de fonduri sau utilizarea subventiilor de la bugetul de stat. Legea modificata a fost trimisa spre promulgare, dar presedintele Traian Basescu a retrimis-o la Senat pentru reexaminare. Daca Senatul o va inainta pentru a doua oara spre promulgare in forma modificata de pesedisti, toti cei aflati in inchisoare, in cercetare penala sau trimisi in judecata vor scapa de aceste acuzatii. În fapt, baronii PSD vor scapa basma-curata. Este vorba de Dumitru Sechelariu de la Bacau, Gh. Savu si Liviu Dragnea de la Ialomita, Gavril Marza, de la Suceava, Bebe Ivanovici, de la Ilfov, Nicusor Constantinescu de la Constanta, toti cercetati pentru deturnare de fonduri, si Marian Oprisan de la Vrancea, trimis inca de anul trecut in judecata de catre DNA pentru deturnare de fonduri.
Modificarea vizeaza in speta art. 10, lit. b si c din Legea 78/2000 care acum stipuleaza ca sunt infractiuni „acordarea de credite sau de subventii cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea, conform legii sau a normelor de creditare, a destinatiilor contractate”, precum si „utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate”, cu alte cuvinte deturnarea de fonduri. Pedeapsa pentru aceste fapte este incadrata de la 5 la 15 ani de inchisoare. O data cu dezincriminarea faptelor in speta, baronii PSD si acolitii lor pot rasufla usurati. Exemplul cel mai concludent in acest sens este cel al lui Marian Oprisan, trimis prin rechizitoriu al DNA in judecata inca din 5 iunie 2006, cauza cu un prejudiciu de 5,5 milioane RON, aflata pe rolul Judecatoriei Focsani. În acest dosar mai sunt inculpati pe langa Oprisan, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Vrancea, vicepresedintele CJ Mircea Diaconu, fostul director economic Valeria Teodorescu, fostul director al Directiei Tehnice, Ion Costeanu, fostul sef al Serviciului Drumuri si Poduri, Liviu Rusu, si Valeriu Iacob, diriginte de santier la lucrarile de pietruire a drumurilor comunale, lucrari efectuate in 2004. În fapt CJ Vrancea a primit in anul 2004 aproape doua milioane de dolari pentru pietruirea drumurilor comunale. Fondurile au fost virate de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului dintr-un credit extern de 50 milioane dolari. Ministerul era condus la acea vreme de deputatul de Vrancea Miron Mitrea, caruia Oprisan ii spunea „fratele Miron”. Procurorii DNA au stabilit ca Oprisan si ceilalti acuzati se fac vinovati de un prejudiciu de 5,5 milioane RON, bani care nu se mai regasesc in pietruirea drumurilor comunale. Prejudiciul total retinut numai in sarcina baronilor pesedisti, fara a mai pune la socoteala prejudiciul creat de alte persoane condamnate deja, se ridica la peste 20 milioane RON, adica peste 200 miliarde lei vechi. Din statisticile DNA am aflat ca numai intre anii 2003 si 2005 au fost descoperite 337 infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate si alte 121 infractiuni la regimul de creditare, varful de sarcina fiind in anul 2004, cand s-au inregistrat 230 de asemenea infractiuni.

Cele mai citite

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...

Noul tren electric a circulat tractat de o garnitură de marfă

Sosirea primului tren electric cumpărat din Polonia s-a făcut ieri cu mare tam-tam în Gara de Nord din București. Numai că, în realitate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă