12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTratatul CFE, in colaps

Tratatul CFE, in colaps

Rusia pune din nou sub semnul intrebarii Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), pe fondul acutizarii tensiunilor intre Moscova si Occident.

"Astazi, pot spune ca tratatul (semnat in 1990) este pe punctul de a sucomba", a declarat seful Statului Major rus, generalul Iuri Baluievski, la finalul intalnirii pe care a avut-o la Bruxelles cu omologii sai din tarile NATO. Baluievski a afirmat ca de vina pentru aceasta situatie sunt occidentalii care, "contrar Rusiei", nu au ratificat varianta revizuita a documentului.
Posibilitatea retragerii Rusiei din CFE a fost evocata pentru prima data acum doua saptamani, de catre liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Liderul rus se arata nemultumit de scutul antiracheta pe care SUA vor sa-l amplaseze in Polonia si Cehia, dar si de bazele americane din Romania si Bulgaria.
Raspunzand acestor preocupari, un oficial NATO declara pentru AFP ca bazele americane din Romania si Bulgaria nu ar trebui sa ingrijoreze Rusia, deoarece nu au un caracter permanent, fiind vorba doar despre cateva mii de militari. "In ceea ce ne priveste, ideea ca am incalca Tratatul CFE este inacceptabila", a declarat oficialul NATO.
"Problema este Republica Moldova", a spus oficialul, afirmand ca rusii au incetat orice retragere din Transnistria in 2004. Mai multi experti militari estimeaza ca, de fapt, Rusia ar dori sa se retraga din CFE pentru a-si spori efectivele militare de pe cele doua flancuri europene – Transnistria si Kaliningrad.
Intre timp, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, care va efectua saptamana viitoare o vizita la Moscova, a declarat ca Washingtonul si aliatii sai europeni sunt "foarte ingrijorati" de politica actuala a Kremlinului si mai ales de concentrarea puterii in mainile unui grup restrans de oameni.

» Rusi deasupra ScoTiei

Aviatia britanica (RAF) a interceptat doua avioane militare rusesti in timp ce supravegheau un exercitiu maritim international. Doua Tornado F3 britanice au decolat din Scotia dupa aparitia pe radare a avioanelor rusesti Tu-142 Bear Foxtrot.
Acestea se aflau deasupra Insulelor Hebride din Atlantic, la vest de Scotia, unde s-a desfasurat Operatiunea Neptune Warrior, manevre maritime la care au participat 14 tari. Incidentul a durat 15-20 de minute, iar echipajele britanice si cele rusesti nu au comunicat intre ele.
"Se pare ca rusii s-au gandit ca merita osteneala sa vina sa vada ce pregatim si probabil sa faca fotografii", a remarcat un purtator de cuvant al RAF. "Incidentul ne aminteste de Razboiul Rece, cand veneau frecvent sa arunce o privire la limita spatiului aerian britanic, ca sa ne testeze timpul de reactie. In mod obisnuit, ii anuntam ca ii escortam si pleaca linistiti", a adaugat el.
Fara a fi invocata vreo legatura cu acest caz, la Moscova s-a anuntat destituirea comandantului fortelor aeriene ruse, Vladimir Mihailov, si a sefului Statului Major al aviatiei, Boris Celtov.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă