17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024

Tranta

Mai nou, se lanseaza mesaje "proreformiste", dar putini sunt abilitati sa le transforme in realitate. Reforma? Numele ei este Galceava. Metoda de lupta cu sistemul ticalosit? Trancaneala. Se consuma prea multe energii in actiuni politice fara eficienta. Dar avem campanie animata. Inca putin si candidatii se vor bate la televizor.
Prea devreme a fost introdusa tema "blaturilor electorale" si "odioaselor" combinatii. Intr-un moment in care candidatii incepusera sa discute si despre administratie. Nici in aceasta campanie nu mai intereseaza pe nimeni proiectele. Doar daca este cineva in stare sa le sintetizeze intr-o fraza. Interesul este axat pe scandal, pe declaratii incendiare, pe prim-plan fiind cele din Deal, de unde s-a dat "linia" dezbaterilor. Intr-un cuvant, campanie negativa. Imixtiuni de la nivel inalt. Degeaba asteptam programe. Nici macar in Bucuresti 2008 nu se voteaza programe, ci partide si oameni. Nu peste tot candidatii sunt de acelasi calibru.

Blatul este de fapt o intelegere. Baza politicii o reprezinta taman intelegerile. Blatul in fotbal inseamna coruptie. Dar flamura anticoruptie, mai ales la Bucuresti, este perdanta. De ce nu se vorbeste de blaturi la Timisoara sau Sibiu, unde Ciuhandu si Johannis n-au contracandidati? In aceste orase nu este nevoie de campanie electorala dura, violenta, cum li s-a cerut candidatilor de la cel mai inalt nivel. Timisoara si Sibiul – sigur si alte orase – nu copiaza modelul de la centru. Toti au pretentia ca sunt buni edili, dar nu pomenesc nimic de edilitate, care inseamna lucrari de interes public in comunitatile umane, mediu salubru, confort, administratie. Un viitor edil ar trebui sa aduca in discutie si ce s-ar intampla in Bucuresti la un cutremur ca-n ‘77.

Noi asteptam dezbateri ca sa aflam cum scapam de ambuteiajele din Capitala, iar candidatii tin sa se explice: daca au fost sau nu lovituri de stat, daca exista sau nu trocuri politice si alte teme "provocatoare".
Sicofantii ii denunta pe contrabandistii de iluzii, dar se gudura pe langa buldogi si n-ar scrie un randulet despre ce s-a facut totusi pana acum. Nu este vorba de a vopsi in galben sau portocaliu esecurile guvernarii, dar nu se poate spune ca nu s-a intreprins nimic in materie de administratie locala. si satele incep sa fie modernizate. Proiectul guvernamental cunoscut si sub numele Ordonanta 7 inseamna amenajari de drumuri, alimentari cu apa, constructie de poduri. La sfarsitul acestui an toate scolile din Romania vor fi complet reabilitate.

Frustrarile romanilor sunt numeroase si s-au acumulat in anii tranzitiei. Electoratul este obosit de scandalurile continue. Provoaca repulsie si mediatizarile excesive. Adevaratii electori trec pe celalalt trotuar, de frica sa nu le ofere partidele CEVA. Apatia se instaleaza si printre bucuresteni. Obositi din cauza circulatiei, s-ar putea ca interesul lor pentru optiuni politico-simbolice sa scada. Acest scrutin ne va dovedi daca alegatorii din Bucuresti vor mai prefera votul politic si daca se va pastra valoarea simbolica pentru cel din tara. Acum nu mai este nici un secret ca s-a mutat accentul de pe administratia centrala pe cea locala. Alegatorii mai viseaza la accesul la resursele judetului si-i considera pe presedintii CJ, primari, consilieri drept personaje importante. Presedintele CJ va deveni un fel de prim-secretar de judet cu puteri totale. Miza acestora este insa alta: saltul catre marile afaceri imobiliare.

Toate partidele au cautat candidati cu notorietate: ministri (4), parlamentari (40), secretari de stat, cantareti, preoti, creatoare de moda, rectori, antrenori. Nu reputatie, nu notorietate de buni gospodari, de manageri cu vocatie administrativa. Nu se mai masoara intentia de vot, ci notorietatea, increderea. Mare succes au si baronii locali. Au capatat putere pe plan local si chiar notorietate din plimbarile pe la DNA. Se va vedea cum vor fi transformate acestea in procente electorale. Aproape sigur se va repeta si fenomenul din 2004 – vechi primari, rupti intre timp de comunitatile locale, au fost spulberati chiar de necunoscuti.
S-a indus in ultimul timp si ideea ca binele romanului nu mai vine de la Bucuresti, ci de la administratia locala. Atractia puterii locale este acum cea mai puternica. Chiar si pentru un cetatean de culoare din Iasi, originar din Guineea, care vrea sa devina presedintele CJ. Ineditul situatiei vine dintr-o comuna constanteana, unde candideaza la primarie si tatal, si fiul. O fi campanie nemiloasa? Blat?
Deocamdata, singurii castigatori in batalia pentru cea mai urata capitala a Europei (congestionata, innegrita, poluata, murdara) sunt maidanezii.

Cele mai citite

Trump în siguranță, după o „aparentă” tentativă de asasinat

Suspectul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este în afara oricărui pericol, după ce Serviciul...

Prețurile locuințelor noi din China înregistrează cea mai mare scădere din ultimii nouă ani

Prețurile locuințelor noi din China au înregistrat în august cel mai accentuat declin din ultimii peste nouă ani, potrivit datelor oficiale, întrucât măsurile de...

PAID anunță sprijin financiar pentru proprietarii afectați de inundațiile recente din estul României

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a declarat luni că este pregătit să despăgubească rapid și eficient proprietarii de locuințe asigurați, în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă