Oamenii lui Traian Rece au creat brese in digul de aparare impotriva inundatiilor de la Sireasa pentru a impiedica politistii de frontiera sa patruleze pe granita romano-ucraineana.
Politia de Frontiera Tulcea a sesizat Comitetul pentru Situatii de Urgenta ca in zonele Ceatalchioi, Sireasa si Pardina digurile de aparare impotriva inundatiilor au fost afectate de lucrari realizate de Societatea Agrodelta Sireasa. In urma acestei sesizari, prefectul judetului Tulcea, Lefter Chirica, a dispus declansarea unei anchete.
Expertii Administratiei Apelor Romane si ai Inspectoratului Judetean pentru Calitate in Constructii au constatat ca in zona Podul Rosu din apropierea satului Pardina digul de aparare impotriva inundatiilor de pe malul bratului Chilia a fost sectionat pana aproape de baza. Firma Agrodelta Sireasa, proprietatea fostului parlamentar Traian Rece, a sapat un sant adanc si lat de cativa metri, perpendicular pe acest dig, si a montat in sant conducte prin care societatea pompeaza apa din Dunare pentru irigarea culturilor din incinta agricola Sireasa.
In apropierea satelor Ceatalchioi si Salceni au fost realizate alte santuri in diguri. Oficialii care investigheaza acest caz sustin ca bresele au fost realizate din dispozitia patronului Traian Rece pentru a impiedica patrularea politistilor de frontiera care supravegheaza granita romano-ucraineana.
Conflictul dintre Rece si Politia de Frontiera este mai vechi. Dupa cum am mai relatat in urma cu cateva luni, Rece a notificat Politia de Frontiera Tulcea ca "interzice patrunderea politistilor care patruleaza pe granita pe digurile de la Sireasa, care sunt proprietate privata". Conducerea Politiei de Frontiera sustine ca patronul de la Sireasa ar fi conditionat accesul politistilor pe dig de demiterea sefului Sectorului Politiei de Frontiera Pardina, comisarul Viorel Ifrim. Deoarece sefii comisarului Ifrim nu au acceptat sa-i faca pe plac lui Rece, acesta a trecut la masuri mai dure: a realizat santuri adanci in digul pe care este amplasat un drum. Astfel, politistii de frontiera nu mai pot patrula cu masinile de teren si nu-si pot indeplini misiunea de paza a granitei UE cu Ucraina.
Traian Rece a refuzat sa raspunda intrebarilor noastre privind acest conflict si sa precizeze daca detine autorizatie pentru strapungerea digurilor pe care pretinde ca le are in proprietate. Prefectul Lefter Chirica a declarat ca detine un document emis de AVAS conform caruia patronul firmei Agrodelta Sireasa nu ar fi proprietarul digurilor. Potrivit acestuia, in contractul de privatizare a SC Agrodelta Sireasa se prevede ca "digurile apartin domeniului public si noul proprietar trebuie sa le predea, prin protocol, Consiliului Judetean Tulcea pentru a le administra".