40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu îl critică pe Klaus Iohannis, în contextul amenințărilor făcute de...

Traian Băsescu îl critică pe Klaus Iohannis, în contextul amenințărilor făcute de Rusia: Ar fi fost necesară o reacţie imediată, de la preşedinte la preşedinte

Fostul șef al statului și președintele Traian Băsescu susține că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să îi răspundă lui Vladimir Putin „ca de la președinte la președinte”, în contextul amenințărilor făcute de liderul rus privind scutul antirachetă din România și Polonia, potrivit Agerpres.

„Să explicăm puţin care a fost declaraţia lui Vladimir Putin şi în ce context. Vladimir Putin, vineri, se afla la Atena împreună cu premierul Greciei şi, într-o declaraţie de presă, ameninţă România în mod direct, cu perspectivă şi pentru Polonia, pentru că am instalat pe teritoriul ţării noastre elementele scutului antirachetă. Iar Polonia, pentru viitor, pentru că la ei abia a început construcţia. Sigur că ar fi fost necesară o reacţie imediată, având în vedere că, de data asta, nu mai vorbea vreun trepăduş, ci însuşi preşedintele Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse. Era necesară o reacţie de la preşedinte la preşedinte”, a spus Traian Băsescu, duminică, la România Tv. 

Citește și: Putin amenință: România și Polonia se află în raza de acţiune a rachetelor ruse. Cum răspunde Ministerul de Externe român

Fostul președinte a explicat că o astfel de poziţie din partea lui Klaus Iohannis era necesară pentru că „în lipsa unei reacţii, mesajul lui Putin s-a dus direct către populaţia noastră”. 

„Mesajul lui Putin a fost unul de ameninţare, că România şi populaţia din România a intrat în raza de acţiune a armatei Federaţiei Ruse, atenţie, nu a spus a rachetelor. Deci, şi-a ponderat puţin declaraţia, dar trimiterea era clară. Aici este marea minciună a lui Vladimir Putin şi pe mine m-a dezamăgit. M-a dezamăgit Putin. De ce ? Pentru că minţea. Ce se întâmplă …în momentul în care România a intrat în NATO, ea a devenit ţintă a sistemului militar al Federaţiei Ruse. (…) Ceea ce am făcut noi acceptând instalarea pe teritoriul României a elementelor de scut antirachetă a fost să ne apărăm de aceste ameninţări care au devenit reale din momentul în care noi am intrat în NATO. Având în vedere că Iohannis sigur ştie lucrul acesta – sau ar trebui să-l ştie – trebuia o reacţie de la preşedintele României. O reacţie extrem de dură, în care să arate românilor în primul rând că, de fapt, Putin minte. Că România era ameninţată dinainte de a avea pe teritoriu scutul. Şi să-i replice lui Putin la agresivitate. Este nepermis ca atunci când un şef de stat ameninţă un stat ca România şeful statului român să nu reacţioneze”, a precizat Traian Băsescu.

Citește și: Polonia îi dă replica Rusiei, în legătură cu scutul antirachetă

Preşedintele rus Vladimir Putin, a avertizat vineri România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o ameninţare, transmite Reuters. 

„Dacă ieri, în aceste zone din România, oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii în raza de acţiune, de astăzi suntem forţaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin la Atena, într-o conferinţă de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. „În aceeaşi situaţie se află şi Polonia”, a continuat preşedintele rus. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă