24.9 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

VIDEO. Traian Băsescu: Trei milioane de români au avut telefoanele interceptate în cinci ani

Fostul șef al statului, Traian Băsescu, a declarat joi că, potrivit estimărilor sale, circa trei milioane de români ar fi avut interceptate convorbirile telefonice, între anii 2011 – 2015.

Prezent într-o emisiune la Digi FM, Traian Băsescu a susținut că este greșită estimarea profesorului universitar de la Cluj, Radu Chiriță, care a avertizat, acum câteva zile, despre numărul uriaș al mandatelor de interceptare aprobate și al persoanelor afectate de aceste proceduri.

Radu Chiriță socotise că, pentru fiecare mandat aprobat, sunt ascultați în medie trei oameni.


Citește și: Senatorul PSD Adrian Țuțuianu: Cu atât de multe interceptări, putem trage concluzia că sunt elemente de poliție politică

S-a dat recent publicității de către un avocat de la Cluj o situație statistică a interceptărilor făcute în România. (…) Peste 100.000 de interceptări, personal cred că înseamnă enorm de mult și am putea trage multe concluzii, dar una de fond cred că este foarte corectă: în România ultimilor ani cu atât de multe interceptări nu putem decât trage concluzia că sunt elemente de poliție politică.


Traian Băsescu susține însă că, în medie, pentru fiecare om al cărui nume apare într-un mandat de ascultare sunt interceptaţi, în medie, 10 oameni. Ceea ce înseamnă, spune fostul şef de stat, că numărul de persoane ale căror telefoane au fost ascultate este de 3 milioane.


Citește și:  300.000 de români au avut telefoanele interceptate în ultimii cinci ani

Instituțiile de stat din România au emis, în ultimii cinci ani, aproape 110.000 de cereri de interceptări telefonice, dintre care peste 102.000 de cereri au fost aprobate. Pe baza acestora, au fost ascultate comunicațiile a circa 300.000 de români, anunță, într-o postare pe Internet, profesorul universitar Radu Chiriță, doctor în Drept Constituțional.


„Atunci vin și spun: dacă e să facem o socoteală simplă, au fost 102.000 mandate aprobate în perioada 2011 – 2015 – cerute de procurori, nu de servicii. Spune autorul investigației că pe fiecare mandat sunt cel puțin trei persoane și face socoteala că ar fi fost ascultate 300.000 de persoane. Eu vă spun că socoteala e greșită. Oricare dintre noi vorbește, în medie, cu 10 persoane, are în agenda lui, eu am mii. Deci au fost ascultate, dacă spunem 300.000 cât au fost ascultate, ori zece, au fost 3 milioane de români ascultați”, a declarat fostul președinte la DigiFM.

 

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă