19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive

Traian Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a vorbit, luni, la B1, despre excesele procurorilor în privinţa arestărilor preventive. Fostul șef al statului a precizat că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”.

”Lupta anticorupţie trebuie să continue, pentru că a erodat statul. Ce mi-aş dori acum este ca aceste instituţii să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiţia, de spectacol, făcut pe seama demnităţii oamenilor”, a declarat fostul preşedinte.

Astfel, el a afirmat că sunt”nişte excese ale procurorilor cu arestările preventive”.

Potrivit lui Băsescu, ceea ce se întâmplă este ”un tip de justiţie care se face sub o presiune formidabilă”, precizând că ”prelungirea măsurii se face necinstit”.

”Denunţul a dobândit valoare de probă. Nu pentru astfel de justiţie am luptat. Nu am explicaţie de ce se întâmplă aşa, la câteva luni după ce am terminat mandatul”, a mai afirmat Băsescu.

Potrivit fostului preşedinte, un om reţinut şi dus la arestare la Înalta Curte e primit ”cu un cortegiu de presă şi cu informaţii date presei”.

”Deci, pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite faţă de un om care încă nu e condamnat. Se face ieşirea triumfală din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar între timp se dă la presa elemente din dosar”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că o altă problemă o constituie faptul că ”un om arestat are pe capul său SRI, DNA, Curte de Conturi, presă. ”Nu are nicio şansă”, a adăugat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a mai declarat că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”, şi a precizat că, în opinia sa, ”arestările în vederea obţinerii mărturisirilor încalcă drepturile omului şi dreptul la demnitate”.

”Fraţilor, în timpul meu nu se întâmpla la nivelul ăsta.Voiculescu, Năstase, Fenechiu, Remeş Mureşan, toţi erau în libertate”, a mai afirmat Băsescu, arătând că ”moda arestărilor a început după finalul mandatului său.

”Au fost exemple şi în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acţionat cu oarecare salbăticie, procurorii să-şi pună scalpuri la cingătoare. Au fost şi cazuri în care era nevoie”, a mai menţionat Băsescu, care a exemplificat cu parlamentarul Mihail Boldea, fugit în Kenya.

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă