11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu, mesaj de condoleanţe la moartea primului premier al Poloniei postcomuniste

Traian Băsescu, mesaj de condoleanţe la moartea primului premier al Poloniei postcomuniste

Preşedintele României Traian Băsescu a transmis, luni, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a fostului prim-ministru polonez Tadeusz Mazowiecki.

”Am fost profund mişcat de vestea dispariţiei marelui om politic Tadeusz Mazowiecki, cel care, prin personalitatea sa şi prin activitatea desfăşurată în calitate de prim-ministru al Poloniei, a schimbat fundamental traseul istoric al ţării sale în postcomunism”, a spus preşedintele.

În mesajul său, Băsescu a menţionat că Polonia a inspirat şi încurajat lupta împotriva comunismului, iar discuţiile din perioada «Mesei rotunde» au demonstrat că ”faptele politice fundamentate pe valoarea umană au puterea de a destructura chiar şi un regim totalitar care nu a cunoscut rezerve în a se sprijini pe violenţă”.

”Ceea ce astăzi cunoaştem ca fiind modelul polonez şi-a datorat bunul renume viziunii pe care câţiva lideri politici de excepţie aflaţi alături de Tadeusz Mazowiecki au reuşit să o transpună în practică în perioada primului guvern liber al Poloniei, revigorând spiritul public, instituţiile statului şi economia de piaţă. Tadeusz Mazowiecki va rămâne în memoria noastră, a europenilor, prin importanţa asumării datoriei personale în faţa încercărilor istoriei”, a mai spus Băsescu.

Tadeusz Mazowiecki, prim-ministru al Poloniei în perioada conducerii socialiste, a murit luni, la vârsta de 86 de ani. Mazowiecki a devenit şeful primului Guvern necomunist din Polonia postbelică în septembrie 1989 şi a deţinut această funcţie până în ianuarie 1991, iar în ultimii trei ani a fost consilier pe probleme internaţionale al actualului preşedinte al Poloniei, Bronislaw Komorowski.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă