18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu reacționează, după ce Dodon a spus că îi va retrage cetățenia:...

Băsescu reacționează, după ce Dodon a spus că îi va retrage cetățenia: Eu ce pot să-i fac dacă atât îl duce mintea?

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că este posibil ca președintele recent ales la Chișinău, Igor Dodon, să îi retragă cetățenia Republicii Moldova.

Traian Băsescu a făcut această declarație duminică, în emisiunea X-Press, moderată de Sabin Orcan.

“Preşedintele Moldovei a spus că vă retrage cetăţenia”, a precizat Sabin Orcan.

“Eu ce pot să-i fac dacă atâta îl ducea mintea? Nu ştiu foarte bine legea. Din câte ştiu preşedintele are prerogativa de a acorda şi de a retrage cetăţenia. Deci e posibil să o retragă”, a răspuns liderul PMP.

Băsescu a recunoscut că el nu cunoaște foarte bine legea din Republica Moldova dar a susținut că, dacă viitorul președinte de la Chișinău îi retrage cetățenia, “își va atrage dispute cu unioniștii, asta e cert”.

Traian Băsescu și soția sa, Maria, au devenit în 2016 cetățeni ai Republicii Moldova. Ei au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova din București la data de 3 noiembrie 2016.


Citește și: Traian Băsescu ar putea rămâne fără cetățenia Republicii Moldova. Dodon a anunțat că vrea să anuleze decretul prin care fostul șef de stat a primit cetățenia

Pro-rusul Dodon susține că lui Băsescu i-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova cu încălcarea procedurii, iar dacă fostul președinte al României va dori să obțină totuși cetățenia Republicii Moldova, să se adreseze din nou și cererea lui va fi examinată, ulterior.


Băsescu a precizat că dacă el ar fi la putere ar dubla numărul de burse pentru tinerii moldoveni care studiază în România și ar elimina taxa pentru redobândirea cetățeniei, ca răspuns la demersul lui Dodon care a cerut ajutorul Rusiei “pentru oprirea românizării cetățenilor moldoveni”.

“De fapt, noi am generat un proces de desovietizare acolo, acordând 5.000 de burse anual tinerilor din Republica Moldova și redând cetățenia. Din păcate, aici avem o atitudine în neregulă a guvernului care a pus taxe uriașe pentru cetățenie, pentru obținerea cetățeniei, 550 de euro, pentru un amărât din Republica Moldova ca să își redobândească cetățenia. De la cetățenii Republicii Moldova vrem noi să facem avere la MAE? Ar trebui făcută taxă zero, ăsta ar fi răspunsul la declarațiile lui Dodon, taxă zero pentru cei care solicită cetățenie. Creșterea numărului de burse de la 5.000 la 10.000. Asta aș face dacă aș fi la putere. Eu i-aș da un răspuns fără să îl înjur pe Dodon — ia-i cetățenia moldoveană lui Traian Băsescu, dar dacă eu mă simt român până la Nistru, nu are ce-mi face Dodon, cu sau fără cetățenie, dar aș anunța că mărim numărul de burse de la 5.000 la 10.000 pentru tinerii din Republica Moldova și că taxele consulare pentru redobândirea cetățeniei sunt zero lei”, a subliniat liderul PMP.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eurovision prezintă o dezbatere între candidații la președinția CE. Țările din est nu au candidat, Iohannis nu este menționat

Eurovision va transmite o dezbatere între "candidații principali la președinția Comisiei Europene", aceștia fiind Walter Baier, Sandro Gozi, Ursula von der Leyen (președinta în...

Ciolacu: Intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că "intenţia clară" a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei. Prezent la Braşov, unde...

Acuzații de corupție și abuz de putere

În mijlocul agitației din campania electorală din comuna Vernești, se întețește lupta pentru adevăr între cei care aspiră la putere și cei care...
Ultima oră
Pe aceeași temă