» Autoritatile sunt depasite si nu pot garanta siguranta elevilor in unitatile de invatamant.
» Ministerul Internelor recunoaste ca traficantii le dau droguri gratis copiilor, ii santajeaza si ii agreseaza.
» Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti nu stie cate cazuri de agresiuni s-au inregistrat in scoli.
Autoritatile si firmele de securitate care ar trebui sa asigure paza elevilor in scoli sunt complet depasite de situatie si nu reusesc sa puna capat sutelor de agresiuni petrecute in unitatile de invatamant. In afara de acestea, elevii sunt la dispozitia traficantilor de droguri care le ofera marfa gratis, lucru recunoscut si de ministrul Internelor, Dan Nica. Controlul firmelor de paza si amenzile date celor care nu si-au facut datoria la ultimul incident petrecut la Liceul nr. 12 sunt masurile luate de autoritati, dar nu sunt suficiente pentru a le garanta siguranta elevilor.
Drogati gratis
"Sunt foarte multe scoli in care traficantii se duc si le dau gratis stupefiante copiilor tocmai in ideea de a-i face viitori utilizatori de droguri", a afirmat Dan Nica, ministrul interimar al Internelor. Acesta le-a cerut politistilor sa ia masuri urgente pentru a creste siguranta in unitatile de invatamant care reprezinta prioritatea zero a Politiei. Prima actiune in acest sens a fost amendarea paznicilor de la Liceul nr. 12 care nu l-au aparat pe elevul agresat in incidentul din urma cu doua zile. Doi agenti de paza au fost sanctionati cu cate 1.000 de lei, iar firma care i-a angajat cu 4000 de lei. De asemenea, consiliul profesoral al liceului a decis urmatoarele sanctiuni: primul elev a fost exmatriculat fara drept de a se mai reinscrie la o alta unitate scolara, al doilea elev – exmatriculat fara a se mai putea reinscrie la acelasi liceu, iar cel de-al treilea elev implicat in altercatie a primit nota 6 la purtare.
O alta masura dispusa ieri de seful Politiei Capitalei, Marian Tutilescu, a fost de verificare a tuturor firmelor de paza care se ocupa de siguranta elevilor in scoli. Politia Comunitara si Jandarmeria vor avea in grija zonele din apropierea scolilor, iar Politia va supraveghea intrarile in unitatile de invatamant si traseele de deplasare a elevilor.
Numarul de agresiuni, o necunoscuta
Desi exista tot felul de adrese si ordine ale Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii privind monitorizarea acestor incidente, inspectoratele scolare, indeosebi cel al Capitalei, nu au habar de numarul exact de violente in scoli sau care zone din Bucuresti sunt mai expuse. Conform statisticilor Politiei Capitalei, numarul de agresiuni din scoli a scazut de la 517 in 2007 la 348 in 2008.
» Jandarmi sau parinti
Inspectorul scolar general pe Bucuresti, Stelian Fedorca, a declarat ca paza scolilor si liceelor ar trebui asigurata de Jandarmerie, parerea fiind sustinuta si de Liliana Preoteasa, director general in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. In schimb, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat ca de paza ar putea sa se ocupe parintii elevilor, asa cum se intampla in Constanta.