Vechile tradiţii ale germanilor din Transilvania, adică tradiţiile ale sărbătorilor recoltei sunt redescoperite de copiii care învaţă la grădiniţa cu predare în limba germană Kinderland, de pe strada Aron Densuşianu din Cluj. Pentru copii, această sărbătoare este un prilej de distracţie, iar pentru educatorii lor, serbarea echivalează cu o zi a porţilor deschise, în care pot reaminti clujenilor obiceiuri din vremea când Klausenburgul, Clujul de azi, era locuit cu precădere de saşi.
În acest an, serbarea a avut loc vineri în curtea grădiniţei, care s-a transformat într-un adevărat muzeu etnografic.
Ţesături vechi de un secol
„Am adus obiecte specifice din zona Sibiului, de unde sunt originară, precum şi din zona Bistriţei, de unde era soţul meu. Avem prosoape ţesute de bunica şi de străbunica mea, de la 1900, precum şi o ladă de zestre şi diferite alte obiecte”, a spus directoarea grădiniţei, Olimpia Turcu, citată de www.clujtoday.ro.
Pe lângă aceste obiecte, în curtea şcolii au fost aduse mese încărcate cu fructele şi legumele toamnei. Unele dintre ele au fost sculptate şi transformate în jucării chiar de către copii. „Eu am făcut un monstrişor dintr-un dovleac, dar este un monstru prietenos”, a spus o fetiţă de la Kinderland.
Personalul grădiniţei a pregătit, de asemenea, gustări speciale, de la must la sarmale în dovleac sau plăcinte cu varză în cuptor. Copiii, de asemenea, i-au încântat pe părinţi cu un spectacol de poezii şi cântece în limba germană.