12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTotul despre camera tehnică

Totul despre camera tehnică

Încăperea tehnică este un spaţiu nelocuibil din interiorul unei construcţii, cu mare importanţă în economia casei, aici fiind locul în care se instalează centrala termică şi, dacă este cazul, hidroforul.

Este o încăpere la parterul construcţiei (dacă nu se poate amplasa pe acest nivel, se coboară în subsol) destinată găzduirii unor instalaţii tehnice absolut necesare în casă: în primul rând, centrala termică, indiferent că este pe gaz, pe energie electrică sau pe combustibil solid. De asemenea, aici se pun hi­dro­­forul şi restul instalaţiei de apă: staţia de dedurizare şi filtrare şi ­staţia de purificare. Dacă aveţi încălzire prin pardoseală, tot în camera tehnică se vor monta şi distribuitoarele, vanele deviatoare, termostatul şi diverşii robineţi. În plus, tot aici vor fi poziţionate şi majoritatea componentelor instalaţiei de încălzire cu panouri solare: pompa, boilerul etc.

Dacă aveţi hidrofor, înseamnă că aveţi instalaţie de apă, tot aici. În acest caz este bine să faceţi şi o scurgere, iar asta înseamnă că aveţi toate condi­ţiile ca să puteţi monta aici maşina de spălat. Dacă dimensiunile o permit, puteţi face aici chiar şi uscătoria, mai ales dacă aveţi centrală pe combustibil solid.

De regulă, în manualul de prezentare şi utilizare al unei centrale care se respectă sunt trecute şi dimensiunile optime (sau minime) ale camerei tehnice în care centrala urmează a fi montată. Totuşi, puţini oameni îşi cumpără întâi centrala, apoi construiesc casa. Oricum, este vorba de o cameră cu suprafaţa de minimum2 x 2 m.

Podeaua trebuie să fie realizată dintr-un material dur, rezistent şi impermeabil. Cimentul acoperit cu mozaic este o soluţie excelentă; sau o gresie cu grad mare de rezistenţă la trafic, zgârieturi şi substanţe agresive. În podea trebuie instalat şi un sifon, pentru eventualele scurgeri accidentale de apă (dacă aveţi hidrofor).

De regulă, camera tehnică este alipită garajului sau se află în aceeaşi zonă cu acesta. Primul motiv este faptul că în această încăpere se pot produce, accidental sau constant, zgomote deranjante. Dacă folosiţi centrală pe combustibil solid, este necesar ca această încăpere tehnică să fie într-o parte izolată a casei şi, în plus, să aibă acces separat, atât pentru alimentarea cu lemne, cât şi pentru evacuarea cenuşii ori pentru celelalte operaţiuni de întreţinere. Este nevoie, de asemenea, ca încăperea tehnică să aibă ventilaţie, iar aceasta să fie separată de cea a restului casei. Ideal este ca instalaţia de ventilare să conţină un coş cel puţin la fel de înalt ca al şemineului; în tot cazul, să fie deasupra acoperişului.

Dacă aţi prevăzut camera tehnică cu o uşă de acces din exteriorul clădirii, este obligatoriu ca aceasta să se deschidă invers decât uşile normale, adică înspre afară. Motivul? Nu trebuie să fie posibilă blocarea dvs. sau a altcuiva în interiorul acestei încăperi, în cazul vreunui accident – nici măcar în cazul unei explozii.

Dacă în interiorul camerei tehnice nu aveţi o centrală cu combustibil solid sau lichid, deci una care degajează căldură în procesul de ardere, este absolut obligatoriu să montaţi o instalaţie de încălzire, de preferinţă un calorifer mural, care va împiedica îngheţarea şi deteriorarea instalaţiilor de apă. 

Camera tehnică a fost amenajată astfel încât să găzduiască centrala termică, boilerul şi restul instalaţiei de apă iar în podea sifonul a fost necesar pentru eventualele scurgeri accidentale de apă.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU