10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTOPUL capcanelor turistice sau cum să fiţi deştepţi şi să evitaţi turma

TOPUL capcanelor turistice sau cum să fiţi deştepţi şi să evitaţi turma

Unele obiective turistice de renume mondial sunt supraapreciate. Alegerea destinaţiilor de vacanţă ţine de gusturile fiecărei persoane, însă există atracţii turistice care şi-au câştigat celebritatea din motive bizare, mai ales dacă ne raportăm la turismul modern.

Multe ţări dezvoltate din punct de vedere turistic au reuşit să câştige milioane de euro din piatră seacă. La modul propriu. Asta nu înseamnă că trebuie să ne alăturăm zecilor de mii de persoane care se calcă în picioare pentru a vedea ceea ce se poate admira şi în fotografii şi se află departe de ideea de atmosferă, de istorie şi de confort. Dacă tot cheltuim nişte bani pentru a ne petrece vacanţa într-un loc frumos, măcar să ne bucurăm de zilele libere, spălaţi de petele snobismului turistic şi al spiritului de turmă. Apropo: ştiţi câţi sfincşi există în România?

Stonehenge, Anglia

O bogată istorie pare să se fi impregnat în stâncile considerate de mulţi dintre contemporanii noştri ca fiind pătrunse de magie şi condimentate cu misticism. Însă ceea ce scapă fotografiilor turistice este faptul că monumentul se află între două autostrăzi foarte aglomerate, iar turiştii nu au voie să se apropie de pietre, conform Business Insider. Deşi veţi plăti o taxă de intrare, tot nu vă veţi putea apropia şi pipăi istoria, deoarece vizitatorii obişnuiau, după bunul obicei turistic pe care noi, românii, credem că l-am inventat, de a scrijeli pietrele şi de a fura bucăţele de rocă pentru a le păstra ca suveniruri. Mai bine vizitaţi Avebury, care se află la aproximativ 40 de km distanţă de Stonehenge şi unde veţi găsi un întreg oraş construit în interiorul unui cerc de stânci şi aflat în patrimoniul mondial al UNESCO.

Blarney Stone, Irlanda

Legenda spune că, dacă veţi săruta piatra Blarney, veţi căpăta darul vorbirii. Winston Churchill a sărutat-o şi el şi a vorbit frumos şi convingător. Însă, dacă ne raportăm la numărul incredibil de mare de turişti care sărută stânca în fiecare zi, cel mai probabil vă veţi alege cu o boală transmisibilă prin sărut decât cu o epifanie sau cu o revelaţie de natură oratorică. În plus, răutăcioşii au lansat un zvon mai mult decât murdar prin care ne spun că localnicii se furişează în polul turismului din Blarney pentru a se uşura pe zidul care le creşte, în mod indirect, nivelul de trai. Iar procedura pentru „pupat” nu este deloc simplă. După ce veţi urca până veţi ameţi pentru a ajunge pe înălţimile stâncii, un lucrător vă va ţine pe spate şi cu capul în jos pentru ca voi să reuşiţi să nu mai mestecaţi vorbele, ci să vă exprimaţi precum fondatorii marilor religii. Succes! Noi vom evita coada interminabilă de la Blarney Stone şi vom vizita Castelul Blarney. Mai curat şi, poate, mai puţin aglomerat.

Piramidele din Giza, Egipt

Dacă vă aşteptaţi la o călătorie prin deşert pentru a admira, în linişte, cele mai mari faimoase obiective turistice din lume, mai gândiţi-vă. Aflate foarte aproape de suburbiile capitalei Egiptului, piramidele beneficiază de un fundal de vis, format dintr-un restaurant Pizza Hut, un restaurant KFC şi o tonă de gunoi. Pregătiţi-vă să fiţi înconjuraţi de unii dintre cei mai agresivi localnici din lume care pot sări în taxiul vostru pentru a încerca să vă convingă să vă lăsaţi purtaţi între două cocoaşe. Atenţie cui îi daţi aparatul foto pentru a vă fotografia: după ce veţi fi imortalizaţi digital, vi se va percepe o taxa modică de 5 sau de 10 euro pentru a primi aparatul înapoi. Dacă aparatul costă cel puţin 100 de euro, noi credem că veţi fi pe punctul de a încheia o bună afacere. Localnicii sunt oameni „de bine”, deschişi la negocieri.

Turnul din Pisa, Italia

După ce veţi face celebrele fotografii în care dărâmaţi turnul din Pisa cu mâinile sau cu picioarele şi după ce veţi strica fundalul fotografiilor făcute de turişti, plictiseala vă va cuprinde şi vă va sufoca. Asta dacă nu consideraţi că agresivitatea vânzătorilor ambulanţi este extrem de incitantă. Drumul este lung, mai ales dacă veţi călători de la Roma. Însă, dacă aţi ajuns, din întâmplare, în oraşul turnului care stă să se prăbuşească şi care nu se va prăbuşi niciodată, Duomo di Pisa vă va oferi un interior plin de opere de artă, conform publicaţiei Business Insider. În Italia au trăit artişti de excepţie.

Times Square, New York

Reclamele care te orbesc, vânzătorii ambulanţi de DVD-uri, şirurile de restaurante cu preţuri exorbitante şi hoardele de turişti care se uită pe hărţile oraşului te vor aştepta în Times Square pentru a-ţi arăta ce înseamnă stresul turistic şi lipsa spaţiului vital. Noi vă recomandăm Museum Mile, un lanţ de opt muzee care se află pe Fifth Avenue. Nu vă speriaţi, chioşcurile ambulante de unde puteţi cumpăra hot-dog se află peste tot. În America nu ai cum să mori de foame.

Manneken Pis, Bruxelles

Nu vom înţelege niciodată de ce turiştii se înghesuie pentru a vedea micul omuleţ care urinează. Însă, dacă vreţi neapărat să-l vizitaţi, alegeţi un moment inedit, cum ar fi cel în care un angajat al municipalităţii îl va îmbrăca în straie de sărbătoare sau când apa din fântână este înlocuită cu bere. Puteţi vizita, în schimb, Zinneke Pis, o sculptură mai puţin cunoscută cu un câine care face acelaşi lucru. Însă veţi evita aglomeraţia turiştilor dornici de a posta pe reţelele de socializare fotografii cu băieţelul neastâmpărat.

Ecuatorul din Ecuador

Turiştii se înghesuie, zilnic, în Ciudad Mitad del Mundo, un parc în care se află un monument şi o linie vopsită pe unde se crede că trece ecuatorul. Surpriză, însă: linia ecuatorului se află la o depărtare de câteva sute de metri, într-un loc destul de inaccesibil. Monumentul miciunii a fost construit înainte de apariţia GPS-ului, iar, după cum ne-a demonstrat istoria de atâtea ori, adevărurile au această minunată caracteristică deruntantă: se schimbă mereu.

TOP 5 cele mai vizualizate galerii foto din luna ianuarie:

2013/01/24//278851-a-coreea-de-nord.jpg1. FOTO: Cum arată COREEA DE NORD, ţara în care până şi imaginile oficiale vorbesc de la sine

 

2013/01/24//278853-k-pisici.jpg2. FOTO AMUZANTE: Cele mai ciudate poziţii în care poate să adoarmă o PISICĂ

 

 

2013/01/24//278852-b-gulag.jpg3. FOTO: Cum trăiau prizonierii din GULAGUL SOVIETIC şi cum au fost ucişi milioane de oameni

 

2013/01/24//278854-i-submarin.jpg4. FOTO INEDITE: Cum arăta primul SUBMARIN rusesc, construit în 1834

 

 

2013/01/24//278855-l-razboi.jpg5. Imaginile FRICII şi ale DEZOLĂRII. Cum arată chipurile soldaţilor înainte şi după RĂZBOI

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă