26.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialTop 10 cele mai bune armate din lume

Top 10 cele mai bune armate din lume

Un top al celor mai bune armate din lume, bazat pe istoria lor militară, pe operaţiunile desfăşurate în prezent, dar şi pe reputaţia lor, a fost realizat de site-ul dirjournal.com

Multe dintre ele au fost implicate în conflicte majore, în timpul celor două Războaie Mondiale şi în timpul Războiului Coreean.

Pe locul 10 în top este plasată armata Pakistanului, fondată în 1947, cu un efectiv de peste 550.000 de militari.

Istoria militară a Pakistanului include conflicte cu ţările vecine – Afganistan şi India, implicarea în Războiul din Golf, precum şi salvarea soldaţilor americani, prizonieri în Mogadishu, Somalia, în 1993.

După 11 septembrie 2001, Pakistanul s-a alăturat Statelor Unite ale Americii în războiul împotriva terorismului, trimiţând 72.000 de soldaţi la frontiera vestică a Pakistanului pentru capturarea sau omorârea talibanilor şi militanţilor Al-Qaeda.
Armata pakistaneză ia parte şi la misiunile de menţinere a păcii ale ONU, fiind prezentă până acum în Congo (1960-1964), Noua Guinee (1962-1963), Yemen (1963-1964), Namibia (1989-1990), Irak-Kuweit (1911-2003), Bosnia (1992-1995), Ruwanda (1993-1996), Angola (1995-1997), Sierra Leone (2001-2005) şi Timorul de Est (1999 până în prezent).

Pe poziţia a 9-a în top sunt forţele de apărare israeliene – I.D.F (Israel Defence Force), fondate în 1948, ce cuprind unităţi terestre, aeriene şi navale. Istoria militară a Israelului include Războiul arabo-israelian din 1973, Războiul de Şase Zile şi numeroase conflicte cu Liban şi Palestina. Statele Unite ale Americii rămân principalul aliat al Israelului.

Pe locul 8 în clasament se găsesc Forţele Armate Ruseşti, fondate în 1992, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Între 1918 şi 1946, forţele armate ale Uniunii Sovietice au purtat numele de Armata Roşie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, industria de război sovietică s-a dezvoltat enorm, pentru ca în Războiul Rece armamentul nuclear să crească proporţional cu cel al SUA.

Pe locul 7 în top găsim forţele terestre ale Turciei, o ramură a forţelor armate turceşti. Armata turcă este una dintre puţinele care au rămas neutre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A participat la Războiul Coreean şi, desigur, în timpul războiului de independenţă. Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO, pe primul loc fiind Statele Unite.

Pe poziţia a 6-a se plasează armata nord-coreeană ce numără peste 1 milion de soldaţi. Se estimează că, în caz de nevoie, peste şapte milioane de soldaţi pot fi chemaţi să lupte. Printre conflictele majore din istoria Coreei de Nord se numără Războiul Coreean şi Războiul din Vietnam la care se adaugă şi tensiunile existente şi-n ziua de azi între cele două Corei. Coreea de Nord a confirmat că deţine arme nucleare şi chimice.

Pe locul 5 găsim în top armata germană. Una din cauzele izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial a fost invadarea Poloniei de către armata germană. După terminarea războiului, Germania a fost divizată şi s-au format armatele din est şi din vest, apoi după 1990 s-au reunificat. Germania are în jur de 200.000 de soldaţi activi.

Pe locul al 4-lea întâlnim armata Indiei cu un efectiv de peste 1.000.000 de militari. India a fost implicată în cele două Războaie Mondiale şi în diverse conflicte pentru apărarea independenţei.

Armata Britanică ocupă poziţia a 3-a în clasament. Are peste 113.000 de soldaţi şi este a doua ca mărime în Uniunea Europeană, după Armata Franceză, şi a patra în NATO.

Armata chineză – locul 2–  este cea mai mare din lume cu un efectiv de două milioane de soldaţi. A fost fondată în 1927 şi a luat parte la conflictul chino-japonez, la cel de-al Doilea Război Mondial, la Războiul Coreean şi la cel din Vietnam.

Pe primul loc se află armata Statelor Unite ale Americii, formată în 1775. Are un efectiv de peste 500.000 de soldaţi activi, peste 560.000 de rezervişti şi personal din Garda Naţională.

Cele mai citite

Premierul României se întâlnește cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, la București, cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria, în ziua...

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți asupra noilor infracțiuni, legate de criminalitatea informatică

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți pentru a putea contracara noile amenințări de criminalitate informatică, cum ar fi cele legate de moneda virtuală și...

George Simion, președintele AUR, l-a suspendat pe vicepreședintele Marius Lulea

Deputatul George Simion, președintele AUR, a anunțat că-l suspendă pe Marius Lulea din funcția de prim-vicepreședinte al partidului, pe motiv că Lulea ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă