15.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSpecialTone de substante periculoase asteapta un nou val de neutralizare

Tone de substante periculoase asteapta un nou val de neutralizare

In judetul Neamt continua sa existe de pe vremea fostelor CAP-uri si IAS-uri cateva tone de pesticide expirate, periculoase pentru mediu, aflate in patrimoniul societatilor agricole si comerciale descendente din vechile forme de organizare a agriculturii.
Conform situatiei intocmite de Unitatea Fitosanitara din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Neamt, aceste deseuri de pesticide se afla la 15 proprietari diferiti. Doar in cinci cazuri deseurile sunt ambalate si depozitate in siguranta, in celelalte 10 cazuri fiind in curs ambalarea si securizarea corespunzatoare. Neexpirate, acestea s-ar fi putut utiliza in tratamentul plantelor. Cea mai mare cantitate, de 100 de kilograme, se afla la societatea agricola Poienari SRL din comuna Poienari. Un prim val de neutralizare, realizat la nivel national pe o perioada de aproximativ un an pana in primavara 2006, a fost pus in opera printr-o finantare PHARE, in urma careia judetul Neamt a scapat de aproape 30 de tone de pesticide. Au fost considerate prioritate deseurile aflate in cantitate mare si in locuri cu impact deosebit.

Pesticide expirate, interzise de lege

Directorul Unitatii Fitosanitare din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Neamt, Ion Ghiuta-Taralunga, spune ca aceste pesticide sunt interzise de lege doar pentru faptul ca sunt expirate si ca eforturile care se fac in acest moment pentru neutralizarea lor au ca scop ajungerea la un mediu curat, la o linie zero pentru aplicarea legilor mediului. „In momentul in care este depasit termenul de valabilitate, produsul respectiv devine deseu si nu mai poate fi folosit, asa cum se intampla inainte. Noi, impreuna cu Protectia Mediului, monitorizam aceste deseuri si am atras atentia detinatorilor asupra necesitatii asigurarii cu strictete a pazei si sigurantei acestora. Exista semnale ca va urma un al doilea val de neutralizare a deseurilor de pesticide, care ne va lasa intreg judetul curat din aceasta privinta”, a declarat Ion Ghiuta-Taralunga. Deseurilor de pesticide li se adauga, in judetul Neamt, deseurile chimice periculoase aflate in patrimoniul Institutului de Cercetari pentru Fibre Sintetice (ICEFS) Savinesti, care cantaresc aproape 35 de tone, conform monitorizarii Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt. Cel mai periculos dintre aceste deseuri pare a fi un combustibil de racheta, denumit TG 02, care se gaseste in 18,6 tone si care este extrem de inflamabil. Pe langa acesta, se mai afla depozitat in asteptarea neutralizarii nitrotoluen (800 kg), deseu de snur de azbest (171 kg), dibenzil diizocianat (6 kg), sulfocianura de amoniu (175 kg).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă