25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialToate comunele din sudul Doljului, amenintate de Dunare

Toate comunele din sudul Doljului, amenintate de Dunare

Locuitorii din sudul Doljului n-au avut parte de liniste nici in sfintele zile ale Pastelui. Ieri-dimineata, Dunarea a spart digul de protectie in doua locuri aproape simultan. Prima bresa s-a format intre localitatile Calarasi si Dabuleni, pe o lungime de 30 de metri, iar a doua spartura a aparut in comuna Bistret, la aproximativ 65 de kilometri de prima. Prin ambele puncte apele Dunarii au navalit spre comunele amintite, amenintand zonele populate.

Alte mii de familii, amenintate de pribegie

Cea mai grea situatie este cea de la Bistret, unde Dunarea ameninta sa inunde satul Plosca, din sudul comunei, existand pericolul sa patrunda pe curbele de nivel, in comunele Carna, Macesul de Jos, Sarata si Nedeia. Apele care au patruns prin bresa formata amenintau sa inunde localitatile Dabuleni, Calarasi si Gihera. De asemenea, nivelul Dunarii a depasit, tot ieri-dimineata, coronamentul digului de la Ostroveni-Bechet, amenintand zona de sud a comunei. Cea mai expusa localitate era satul Sarata, din comuna Calarasi, cea mai sudica localitate din judetul Dolj. Dupa acest ultim blestem abatut asupra doljenilor, autoritatile locale s-au deplasat ieri-dimineata in sudul judetului pentru a stabili masurile de urgenta care trebuie luate. Prefectul Nicolae Giugea a spus ca, in functie de evolutia situatiei, se va decide daca este nevoie de evacuarea populatiei. Numai in Sarata locuiesc doua mii de oameni. In intreaga zona care poate fi inundata in urma aparitiei celor doua sparturi in digul de protectie traiesc peste zece mii de persoane, care ieri-dimineata erau in pericol de a fi evacuate din calea apelor.

Digurile pica unul cate unul

Disperarea era la ea acasa in toate comunele doljene de pe malul Dunarii. Cu lacrimi in ochi, in a doua zi de Paste oamenii isi urcau lucrurile, cei mai multi in carute, isi luau copiii in brate si apucau drumul pribegiei, pe la rudele si cunostintele din comunele vecine. Cei din Sarata erau chiar ingroziti de cat de repede crestea nivelul Dunarii, care se apropia continuu de casele lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă