19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialToamna premierelor

Toamna premierelor

Reprezentanţii Teatrului Maghiar promit spectacole de bună calitate.

Spectacolele „Draculatura” de Róbert Lakatos şi „Aniversarea” de Robert Woodruff sunt primele două premiere ale stagiunii 2011-2012 a Teatrului Maghiar de Stat Cluj (TMS), anunţă directorul companiei maghiare de Cluj, Gabor Tompa.

„Stagiunea trecută am atins mai multe recorduri: am avut 11 premiere şi am jucat şase spectacole din stagiunile de dinainte. În această stagiune regizorul de filme Róbert Lakatos montează spectacolul «Draculatura» sau «Proiectul Brand Stroker», iar regizorul american Robert Woodruff va monta piesa «Aniversarea»”, spune Tompa.

Directorul artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Andras Visky, susţine că „Draculatura” expune o temă socială, respectiv „mitul creat de Stroker, care a devenit punctul de plecare al mai multor proiecte sociale în România”. „Spectacolul face parte din proiectul internaţional de teatru «Emergency Entrance», premiera se va ţine pe 18 septembrie. Tot pe 18 septembrie va avea loc şi prezentarea workshop-ului legat de proiect, din Casa Tranzit, la care participă regizori şi actori din Italia şi Grecia”, a spus Andras Visky.

 Publicul la masa actorilor

 Robert Woodruff montează adaptarea filmului „Aniversarea” (Festen) de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov.”La acest spectacol neconvenţional, publicul va avea ocazia să ia cina la acelaşi masă cu actorii”, a afirmat Visky, care este şi dramaturgul piesei. Spectacolul „Aniversarea” tratează problema violenţei domestice, percepută ca un tabu în Europa de Est. Robert Woodruff este unul dintre cei mai importanţi regizori americani, el a fondat compania Eureka Theatre Company din San Francisco şi a fost şi directorul teatrului American Repertory Theater.

Stagiune în cifre

Tompa a afirmat că în stagiunea trecută numărul spectatorilor a crescut inclusiv datorită Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe.Compania clujeană a participat la mai multe turnee şi festivaluri, din care directorul a evidenţiat turneul din Coreea şi participarea la festivalul din Avignon. În Coreea, aproape 5.000 de spectatori au urmărit piesa „Richard III” în regia lui Gabor Tompa. Venitul obţinut de teatru a fost de aproape 200 000 de dolari.

Cele mai citite

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Florin Piersic, internat la un spital din Capitală. Care este starea actorului

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind în prezent una stabilă, au declarant, pentru Agerpres, surse medicale.Actorul Florin...
Ultima oră
Pe aceeași temă