12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTismăneanu o acuză pe Oana Mizil de propagandă comunistă

Tismăneanu o acuză pe Oana Mizil de propagandă comunistă

Politologul Vladimir Tismăneanu a declarat că gestul Oanei Niculescu Mizil de a purta haine de deţinut la discursul lui Traian Băsescu este un “travesti ieftin” şi o “obscenitate publică”, adăugând că deputata PSD continuă “fără jenă” linia politică a bunicului său, propagandist comunist. “Travesti ieftin, kitsch politic, demonstraţia Oanei Niculescu-Mizil ţine de ceea ce Andrei Pleşu numeşte obscenitate publică”, scrie Tismăneanu pe blog despre ceea ce numeşte, în titlul postării sale, “parada modei în viziunea Oanei Niculescu-Mizil”.

Potrivit NewsIn, Tismăneanu consideră nepotrivit gestul deputatei, pe care o taxează drept continuatoarea liniei politice a bunicului său, despre care face un amplu expozeu. “Membru al Comitetului Politic Executiv, activist devotat al frontului ideologic, magnat al dictaturii, Paul Niculescu-Mizil a stat alături de cuplul Ceauşescu la sediul CC PCR până la sfârşit, a votat obedient ceea ce a cerut înfricoşatul tiran paranoic (deschiderea focului protestarilor în numele cauzei). Nu a rupt cu Ceauşescu nici în condiţiile maltratării bestiale (la Spitalul Elias, unde s-a efectuat un avort ilegal în luna a cincea) a fiicei sale Donca. Mizil nu a putut să-şi viziteze fiica, a urlat, a bătut, dar nu i s-a permis să intre. Nu a rupt cu idolul său. Fracturile, rănile din raporturile interpersonale nu se converteau în despărţiri politice. Loialitatea pentru sectă era mai puternică decât orice alte sentimente. Imediat după ce acaparat puterea, vechiul său prieten şi fostul său protejat, Ion Iliescu, l-a numit ministrul comerţului interior (urmând a se ocupa de aprovizionarea publică). Mizil fusese apropiat şi de Valter Roman, tatăl noului premier, emanat, ca şi Iliescu, din intrigile sordide ale nomenklaturii. Au urmat proteste ( în special în România Liberă ), Mizil a fost demis, apoi arestat”, relatează istoricul.

“Probabil că deputata PSD nu poate uita vizitele la închisoare când îl vedea pe adoratul ei bunic, campionul naţional-stalinismului, nostalgicul alegerilor furate din noiembrie 1946, al Gulagului românesc, în straiele ce i cuveneau”, explică el decizia Oanei Mizil de a purta zeghe, criticând-o apoi că a îndrăznit să poarte aceleaşi straie ca cei trimişi în închisori de comunişti. “Iată că acum nepoata celui care a condus cu mână de fier Secţia de Propagandă a CC al PMR, şi care apoi a servit secretar CC, ca membru în Prezidiul Permanent, ministru educaţiei, ministru de finanţe etc etc, se distrează de-a simbolurile, uitând că pe care o afişează este aceea purtată la Aiud, Sighet şi Gherla de cei întemniţaţi în numele idealurilor ale bunicului . Nimeni nu trebuie judecat prin genealogie, pe baza unor criterii ce ignoră libertatea individului de a fi el însuşi ori ea însăşi. Dar atunci când o persoană , fie ea nepoata lui Mizil ori a lui Mussolini, continuă fără jenă linia politică a strămoşilor nu putem sa nu notăm aceste regretabile continuităţi”, conchide Tismăneanu.

Oana Mizil a purtat marţi la discursul preşedintelui Băsescu în Parlament o uniformă de puşcăriaş în semn de protest faţă de politica dusă de actuala putere. Ea l-a întâmpinat pe Băsescu în faţa sălii de plen, cerându-i să fie un bun român. “Chiar crezi că România are nevoie de circ aici?!”, i-a spus Băsescu acesteia. “Este vorba de un protest, o revoltă, sunt prizonier în propria ţară, prizonier în Parlament. Sunt deputat de la primul mandat şi nu am auzit aşa ceva în 20 de ani aşa zisă democraţie în această ţară, de frauda de săptămâna trecută şi nu accept ca 6 milioane de români să fie îngenuncheaţi prin fraudă”, le-a explicat ea jurnaliştilor. Întrebată dacă a îmbrăcat cămaşa bunicului său, Paul Niculescu Mizil, deputatul PSD a răspuns afirmativ. “Este un costum de la Jilava, da, din ’94, dar nu asta e important, ci faptul că s-a distrus totul în această ţară. După 20 de ani ne întoarcem la o Românie căzută, îngenuncheată”, a mai explicat Oana Mizil. Ea a purtat uniforma şi la emisiunile TV la care a fost invitată marţi seară.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă