20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialTinerii care au arborat în 2009 drapelul României pe sediul preşedinţiei R.Moldova,...

Tinerii care au arborat în 2009 drapelul României pe sediul preşedinţiei R.Moldova, amendaţi

Tinerii care au arborat drapelul României pe clădirea preşedinţiei Republicii Moldova, în timpul protestelor violente de la 7 aprilie 2009, au fost identificaţi şi amendaţi, relatează Pro TV Chişinău, citat de Mediafax.

Potrivit Procuraturii Generale este vorba despre doi studenţi care îşi fac studiile la o instituţie superioară de învăţământ din Republica Moldova.

Cei doi şi-au recunoscut vina, iar procurorii au dispus scutirea lor de răspundere penală, fiind amendaţi cu câte 1.500 de lei (circa 93 de euro) fiecare.

Arborarea drapelului României pe clădirea preşedinţiei a fost unul dintre primele “argumente” ale guvernării comuniste şi ale autorităţilor Federaţiei Ruse, care au acuzat România de organizarea unei lovituri de stat în aprilie 2009. În urma acestor acuzaţii, comuniştii au expulzat ambasadorul României de la Chişinău şi au impus vize de intrare pentru toţi cetăţenii români.

În iulie 2009, inginerul principal al Direcţiei de administrare a preşedinţiei de la Chişinău, Nicolae Potcoavă, declara, citat de Jurnal de Chişinău, că a facilitat arborarea pe clădire a drapelului României în timpul protestelor din 7 aprilie.

Nicolae Potcoavă a recunoscut atunci că, după ce a fost arborat drapelul Uniunii Europene, iar cei care au făcut acest gest au coborât, el a fost obligat de aproximativ zece tineri să-i conducă până la uşa care duce spre acoperiş şi să o deschidă pentru a arbora drapelul României.

“Erau vreo zece tineri de 16-20 de ani. Au venit la mine şi mi-au spus că vor să arboreze tricolorul. Ei practic m-au obligat să-i conduc spre acoperiş, ameninţându-mă. Mi-au spus aşa: «Lasă, moşule, că acum te ridici greu, dar înapoi o să te cobori repejor». Ştiţi, aceste cuvinte pot fi interpretate în două moduri, fie că te cobori pe scări, fie în cădere liberă de pe acoperiş”, a afirmat el. Potcoavă susţine că pe acoperiş au urcat cu tricolorul doar patru dintre protestatarii care s-au apropiat de el.

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

Prefect Prahova: Zona din jurul craterului de la Slănic dă semne de stabilizare

La fața locului încă se efectuează măsurători și expertize, iar din primele concluzii zona dă semne de stabilizare, afirmă prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu,...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă