19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTimisoara, luata cu asalt de investitori

Timisoara, luata cu asalt de investitori

Sute de firme sau persoane private au in derulare proiecte imobiliare de amploare in jurul municipiului Timisoara. Numai la Primaria Timisoara au fost depuse spre aprobare de catre  Consiliul Local circa 50 de planuri urbanistice de detaliu sau zonale, 90% dintre acestea fiind proiecte imobiliare. Construirea unui bloc cu parcare si 4 etaje se ridica la circa 3 milioane de euro. Investitiile companiilor mari sunt, insa, de 10 ori mai mari. Este cazul grupului italian Cefin Holding care a pregatit peste 30 de milioane de euro ca sa construiasca 200-300 de apartamente destinate clasei medii. "Lucrarile vor incepe in primul trimestru din anul 2008 si ar trebui sa fie finalizate in vara lui 2009", a precizat presedintele executiv al Cefin Holding, Stefano Albarosa.
si alte companii au anuntat, luna de luna, dezvoltarea unor proiecte similare, cu investitii de zeci de milioane de euro. Cea mai grandioasa propunere, din punct de vedere al capitalului, a venit de la presedintele Clubului Politehnica Timisoara, Marian Iancu, care a cerut Primariei Timisoara un teren de circa 120-150 hectare pentru a dezvolta un nou cartier. Proiectul de 4 miliarde de euro a fost considerat un "tun imobiliar" si este, momentan, stopat prin votul Consiliului Local.
si sectorul industrial se dezvolta in orasul de pe Bega. O companie italiana si un grup austriac au anuntat fiecare o investitie de cate 40 de milioane de euro pentru construirea unor parcuri logistice.
Un alt sector care asteapta toamna lui 2007 pentru a porni lucrarile sunt mall-urile si hypermarket-urile. Iulius Group a anuntat dublarea mall-ului, cu o investitie de 50 de milioane de euro, in timp ce alti investitori fac pregatiri pentru ridicarea a inca doua complexuri de tip mall. Unul va apartine omului de afaceri Ion Tiriac si va fi ridicat pe terenul fostului Abator, iar al doilea in zona fabricii Modern, pe circa 45.000 mp fiecare.
In prima parte a anului 2007, autoritatile, dar si investitorii privati au anuntat proiecte de miliarde de euro, menite sa transforme orasul intr-o adevarata capitala regionala.

Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă