20.4 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecial„Tigrii“ corupţi, condamnaţi în procese secrete

„Tigrii“ corupţi, condamnaţi în procese secrete

Un consilier apropiat al ex-preşedintelui chinez Hu Jintao a primit închisoare pe viaţă pentru mită, obţinere ilegală de secrete de stat şi abuz de putere.

Ling Jihua, căzut în disgraţie după dezvăluirea morţii accidentale a fiului său în 2012 la volanul unui Ferrari în compania a două tinere aproape goale, a pledat vinovat şi a decis să nu facă recurs la sentinţa pronunţată de Curtea populară intermediară din Tianjin, la finalul unui proces desfăşurat cu uşile închise în care soţia sa a depus mărturie împotriva sa. Ling şi soţia sa au fost recunoscuţi vinovaţi că au primit mită în sumă totală de 77 milioane yuani (10,4 milioane euro). Potrivit agenţiei oficiale Xinhua, tribunalul din Tianjin a precizat că „Ling Jihua a adunat ilicit o mare sumă de bani. A obţinut un mare număr de secrete de stat şi crimele sunt foarte grave. A abuzat de putere şi a provocat un impact teribil asupra societăţii“.

Ling Jihua a făcut carieră în umbra lui Hu Jintao şi a devenit unul din cei mai apropiaţi consilieri ai fostului preşedinte. Scandalul legat de fiul său l-a împiedicat să acceadă în Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez, în 2012, opinia publică fiind indignată că odrasla unui lider politic îşi poate oferi o maşină de lux de peste 700.000 euro. Una din cele două tinere care îl însoţeau a fost grav rănită în accident, iar cealaltă a decedat. În iulie trecut, Ling Jinhua a fost exclus din PCC.

Ambiţii ascunse

Verdictul în această afacere pune capăt altui capitol în campania radicală anticorupţie a preşedintelui chinez, Xi Jinping, începută în urmă cu trei ani. De la intrarea în funcţii, Xi Jinping duce o campanie dură anticorupţie prin care, susţin analiştii, elimină  adversarii politici şi personalităţile reformatoare. La venirea la putere, Xi a promis că va urmări în justiţie corupţii, fie ei „Tigri“, persoane cu putere, influenţă sau avere.

Moarte misterioasă

La 26 iunie, Cotidianul Poporului, organ oficial al PCC, a publicat informaţia că Zhu Tiezhi, 56 ani, mare figură a teoriilor comuniste s-a sinucis la Beijing. El este o nouă victimă a conflictelor ideologice care fac ravagii în sânul PCC, ţinut în mână de preşedintele Xi Jinping, un nostalgic al erei maoiste. Probabil că nu se va cunoaşte niciodată adevărul asupra morţii lui Zhu Tiezhi, descoperit spânzurat în parkingul subteran al clădirii în care funcţionează revista Qiushi, unde era redactor-şef adjunct.

„Epidemie“ de sinucideri

Publicaţia South China Morning Post dezvăluie că un val de sinucideri comise de funcţionari ai guvernului în China a declanşat un semnal de alarmă pe culoarele liniştite ale puterii, în mijlocul campaniei anticorupţie, în curs, a preşedintelui Xi Jinping. Media chineză, inclusiv cea oficială, semnalează că din 2013 peste 150 de reprezentanţi ai diferitelor paliere ale guvernului s-au sinucis: 46 în 2013, 54 în 2014 şi 30 în 2015. Din datele repertorizate până la mijlocul lui 2016, reiese că acest an ar putea fi cel mai rău – 28 de funcţionari guvernamentali şi-au luat zilele, majoritatea sărind de pe clădirile birourilor sau de pe acoperişurile caselor.

Un universitar din Beijing a declarat că sinuciderile au fost descrise ca „o epidemie“ în mediile oficiale. Mulţi din cei care recurg la această „soluţie“ au fost sau urmau să ajungă în faţa instanţei şi aveau multiple motive să se sinucidă. Uneori, oamenii pot să se omoare pentru a-şi salva familiile de ruşine şi psihiatrii arată că, potrivit legii penale chineze, un acuzat nu poate fi considerat responsabil penal după moartea sa. Dacă un individ se află deja sub anchetă, afacerea este retrasă. Din acest motiv, unii responsabili îşi pun capăt zilelor înainte ca o anchetă a justiţiei să afecteze întreaga familie. În plus, sinuciderea este mai atractivă decât petrecerea restului vieţii în închisoare. 

Valul de sinucideri intervine în mijlocul campaniei anticorupţie a preşedintelui Xi Jinping, care a „măturat“ birocraţia guvernamentală, militarii şi industriile de stat.

Cele mai citite

Aryna Sabalenka a egalat o performanță istorică a Mariei Sharapova

Aryna Sabalenka continuă să impresioneze în circuitul WTA, după ce a obținut o victorie categorică împotriva Katerinei Siniakova la turneul de la Wuhan. Bielorusa,...

Guvernul SUA ia în calcul divizarea Google pentru a înfrunta monopolul în căutările online

Guvernul SUA analizează posibilitatea de a solicita divizarea Google, într-un demers fără precedent pentru a combate monopolul său în domeniul căutărilor online, potrivit unui...

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură controversată: Probleme de implementare și reticență

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură anunțată în repetate rânduri de premierul Marcel Ciolacu, este privită cu scepticism de specialiștii în fiscalitate, potrivit portalului Termene.ro. Experții...
Ultima oră
Pe aceeași temă