18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTIFF transforma Clujul in capitala filmului

TIFF transforma Clujul in capitala filmului

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) a transformat Clujul intr-o adevarata capitala a filmului din Europa de Est. In hotelurile bune din Cluj nu mai exista locuri de cazare. Restaurantele si terasele din centrul orasului sunt supraaglomerate de tinerii care asteapta filmul lor preferat.  

Festivalul de film a inceput de ieri dimineata, la ora 10.00, la cinematograful Victoria, cu pelicula "Sange contaminat".
Gala de deschidere a festivalului a avut loc aseara, la cinematograful Republica, cu proiectia celui mai recent film al lui Michael Haneke, "Funny Games"/"Jocuri stranii" (foto), de fapt un remake hollywoodian al propriului sau film din 1997. Tot aseara au inceput si Zilele Filmului Romanesc cu proiectia, in premiera, a scurtmetrajului "Fata galbena care rade" in regia lui Constantin Popescu, cu un scenariu castigator al editiei de anul trecut a concursului organizat de HBO.

In acest an, festivalul de film va aduce la Cluj 200 de pelicule, dintre care 30 vor fi prezentate numai in Sectiunea Zilele Filmului Romanesc. Nu va lipsi "Boogie", cel mai recent film al lui Radu Muntean, care tocmai a fost prezentat in premiera la Cannes, in Sectiunea "Quinzaine des réalisateurs". Desigur, nu va lipsi "Megatron", scurtmetrajul lui Marian Crisan care a primit Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes.
Anul trecut, venea la TIFF cu "Cocosul decapitat". Anul acesta, Radu Gabrea vine cu "Calatoria lui Gruber", o poveste inspirata din realitatea anilor ’40, din deportarea si exterminarea evreilor. Adrian Sitaru, premiat la Locarno cu trofeul Leopardul de Aur pentru scurtmetraj, aduce la Cluj primul sau lungmetraj, "Pescuit sportiv". Vor mai fi proiectate la TIFF si "Nunta muta", debutul in cinematografie al lui Horatiu Malaele, "Intalniri incrucisate" al Ancai Damian si "Tache", o comedie neagra semnata de Igor Cobileanski.

Filmele vor difuzate in cele trei cinematografe din oras: Republica, Arta si Victoria. De asemenea, pentru prima data in istoria Festivalului International de Film Transilvania, vor exista proiectii de film si la Teatrul National din Cluj, precum si la Muzeul de Arta din Piata Unirii. In oras sunt amenajate si trei cinematografe in aer liber. Unul dintre ele se afla in curtea cladirii Bianco e Nerro a Universitatii Babes-Bolyai. Un al doilea cinematograf in aer liber a fost amenajat in curtea clubului Enigma, de pe strada Iuliu Maniu. In parcarea complexului comercial Iulius Mall va fi amenajat primul drive-in din Transilvania. Spectatorii vor putea veni cu masinile pentru a urmari proiectiile realizate pe niste ecrane gigantice. Coloana sonora a filmelor va putea fi ascultata la radiourile din masini, pe o frecventa care va fi comunicata in prealabil de catre organizatori.
La aceasta editie a festivalului sunt asteptati peste 600 de invitati. Bugetul festivalului din acest an este de 1,2 milioane de euro.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă