18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTheresa May, succesoarea lui David Cameron?

Theresa May, succesoarea lui David Cameron?

Ministrul de interne britanic Theresa May a câştigat marţi detaşat prima rundă a votului deputaţilor conservatori menit să-l desemneze pe noul lor lider, care va fi şi prim-ministrul care va negocia divorţul de Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Theresa May, o eurosceptică care s-a alăturat în cele din urmă campaniei pentru rămânerea ţării în UE, a primit susţinerea a jumătate dintre cei 330 de deputaţi conservatori din Camera Comunelor, respectiv 165 de voturi. 

Ea a fost urmată de ministrul energiei, Andrea Leadsom, 66 de voturi, ministrul justiţiei, Michael Gove (48) şi secretarul de stat pentru pensii, Stephen Crabb (34). Situat pe a cincea poziţie cu 16 voturi, fostul ministru al apărării Liam Fox a fost eliminat din cursă. 

Alte două voturi sunt prevăzute joi şi marţea viitoare pentru a ajunge la doi finalişti care vor fi apoi departajaţi printr-un vot prin corespondenţă al celor 150.000 militanţi ai partidului în timpul verii. Noul lider va fi desemnat oficial la 9 septembrie. 

Prim-ministrul conservator David Cameron, care nu a participat la vot, şi-a anunţat demisia la 24 iunie, după referendumul privind apartenenţa la UE, când a precizat că-l va lăsa pe succesorul său să conducă negocierile de ieşire din blocul european.

Cele mai citite

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...
Ultima oră
Pe aceeași temă