0.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialThe Economist: "Politica în România - Guvern nou, probleme vechi"

The Economist: “Politica în România – Guvern nou, probleme vechi”

Majoritatea românilor par să se fi săturat de preşedintele Traian Băsescu, al cărui mandat durează până în 2014, comentează revista The Economist, afirmând că noului Guvern de la Bucureşti îi va fi greu să recupereze terenul pierdut până la scrutinul parlamentar programat în noiembrie, potrivit Mediafax.

“Traian Băsescu are multe calităţi, dar cele bune (umorul şi energia neobosită) se erodează, iar cele plictisitoare (impredictibilitatea, obiectivitatea redusă) îi deranjează din ce în ce mai mult chiar şi pe susţinătorii săi”, scrie The Economist într-un articol intitulat: “Politica în România: un Guvern nou, probleme vechi”, subliniind că Executivul Emil Boc a demisionat “pe fondul protestelor faţă de măsurile de austeritate, corupţie şi incompetenţă”.

“Protestele din România au continuat” şi după reinstalarea în funcţie a lui Raed Arafat, cauza principală a manifestaţiilor fiind “aroganţa guvernanţilor”. (…) Premierul Emil Boc, aflat în funcţie din 2008, a demisionat pe 6 februarie, împreună cu întreaga echipă guvernamentală, pentru «atenuarea tensiunilor sociale» şi stabilizarea economiei”, explică The Economist, notând că, în comparaţie cu Ungaria şi Grecia, “economia României pare chiar stabilă, în principal datorită guvernatorului BNR Mugur Isărescu”.

“Guvernul României intenţionează să treacă la moneda euro în 2015. Românii, care s-au săturat de creşterea taxelor, de reducerea veniturilor şi de serviciile publice slabe, ar fi mai înclinaţi să accepte măsurile de austeritate dacă politicienii ar fura mai puţin şi ar comunica mai bine. (…) O altă sarcină majoră este eliminarea preocupărilor Uniunii Europene privind statul de drept, situaţie care amână aderarea României la Schengen. Fostul premier Adrian Năstase tocmai a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fraudă (parte unei vendette puse la cale de Traian Băsescu, conform susţinătorilor fostului premier). Dar niciun alt peşte mare nu a fost prins în plasă pentru fapte majore de corupţie, fiind denunţată o stare de impunitate”, adaugă The Economist, notând că raportul UE din 8 februarie a menţionat “progrese modeste” în combaterea corupţiei.

“Noii echipe guvernamentale conduse de Mihai Răzvan Ungureanu, un istoric poliglot educat la Oxford care până acum a condus Serviciul de Informaţii Externe, îi va fi greu să recupereze terenul pierdut până la scrutinul parlamentar din noiembrie. Mandatul lui Traian Băsescu durează până în 2014, dar majoritatea românilor par să se fi săturat de el”, încheie The Economist.

Cele mai citite
00:00:56

Moș Crăciun încearcă să aducă un mesaj de pace în Ierusalim

Un Moș Crăciun din Ierusalim a încercat să aducă ceva din spiritul de Crăciun în Țara Sfântă, supusă luni (4 decembrie), cu un mesaj...

Armenia se plânge că forțele azere au deschis focul asupra unei poziții armene

Ministerul Apărării din Armenia a declarat într-un comunicat că forţele azere au deschis focul luni asupra unei poziţii armene din Bardzruni, în apropiere de...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...
Ultima oră
Pe aceeași temă