13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialTerase noi, probleme vechi

Terase noi, probleme vechi

Din tranşee, centrul istoric va intra direct în papuci occidentali. Edilii promit cafenele în aer liber ca la Paris sau Viena, dar peisajul din zonă aduce adesea cu cel din Groznâi. Primarul general al Capitalei şi-a propus să dizolve aerul balcanic din centrul vechi. Deşi de ani de zile zona se zbate în mrejele unui etern şantier, centrul istoric va dobândi de la 1 mai un aer „european”: terasele vor rămâne deschise tot anul, ca la Viena sau Paris, mesele şi scaunele vor fi obligatoriu albe, bej sau maron, florile naturale vor fi nelipsite, muzica nu va mai urla haotic din boxe, iar micii şi grătarele vor dispărea cu totul. Iar pentru potenţialii clienţi, o informaţie esenţială: nici o terasă nu va rămâne deschisă după ora 23.00.

Acesta este regulamentul propus ieri de Primăria Capitalei, iar noile condiţii au fost discutate de edilul general, Sorin Oprescu, direct în teren, cu administratorii localurilor cu terase din centrul istoric.

Alt element de noutate -este faptul că lista de meniuri şi preţuri va trebui prezentată bilingv, în română şi într-o limbă de circulaţie internaţională, iar mobilierul ieftin, din plastic, trebuie să dispară. Îi vor lua locul lemnul şi metalul, iar învelitoarele umbrelelor vor avea o structură independentă de faţadele clădirilor şi de pavaj, fiind realizate din pânze impermeabile albe sau bej. Nici ecranele LCD, plasmele sau video-proiectoarele nu vor mai fi tolerate, cu excepţia zilelor în care sunt transmise campionate sportive de nivel european, mondial sau olimpic.

 

„Închiderea la ora 23.00 e sinucigaşă”

Din punctul de vedere al lui Sorin Oprescu, „regulamentul propus este flexibil”. Din cel al investitorilor, modificările sunt rezonabile, dar ora de închidere reprezintă o gravă problemă.

Unele dintre aceste măsuri au şi născut rumoare în rândul administratorilor din centrul istoric. Alina Stroe a deschis de câteva luni un bar pe strada Smârdan şi spune că, la prima vedere, investiţiile făcute par să fie conforme cu noile condiţii. Nu are încă meniuri bilingve, dar se străduieşte să le introducă la timp, chiar dacă a botezat felurile de mâncare într-un mod mai jucăuş şi, ca atare, mai greu de tradus. Îngrijorarea doamnei Stroe este însă alta: „Închiderea la ora 23.00 e sinucigaşă. Noi în timpul zilei nu avem clienţi, totul se condensează seara. Ultimul client pleacă de pe terasă abia dimineaţa la 5.00. Ştiu că în străinătate terasele se închid devreme, dar în zona asta nu există locatari, deci nu deranjăm pe nimeni”. Femeia crede că, dacă ora de închidere va rămâne nenegociabilă, mulţi se vor axa pe pub-uri şi vor renunţa la terase. Administratorul Cristian Popa susţine că e perfect de acord cu condiţiile de ordin estetic, dar total contra orei de închidere. „Dacă mă întrebaţi de ora de închidere, nu sunt de acord, pentru că ar reduce vânzările considerabil. De obicei, oficialii ne spun că sunt dispuşi să ne afle părerea, dar rămâne până la urmă tot cum vor ei”, spune Cristian Popa.

Vlad, în schimb, este unul dintre cei mai critici administratori. „De ce copertinele să fie doar alb şi bej?! Dacă eu am clădirea bej, de ce trebuie să am copertinele tot bej? E urât, fără contrast. Apoi, punctul cu neblocarea trotuarului, iarăşi, e problematic. Păi, aici n-avem trotuar. Unde e trotuarul e stradă pietonală. Şi ora de închidere, 23.00, ne-ar dezavantaja şi ar dezavantaja şi clienţii, care poate că vor să stea până mai târziu.” O altă critică pe care o aduce tânărul administrator, nediscutată de primărie, ar fi termopanele albe, care strică tenta vintage a locului.

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...
Ultima oră
Pe aceeași temă