16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialTerapia "minune" de la Oradea

Terapia “minune” de la Oradea

Un bărbat de 51 de ani cu accident vascular cerebral ischemic, hemiplegie pe partea dreaptă a corpului şi infarct miocardic şi-a revenit total în doar câteva ore prin terapia trombolitică aplicată la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean din Oradea, primul din ţară care o practică din anul 2011.

Potrivit managerului UPU, Gheorghe Carp, şi şefului UPU, dr. Hadrian Borcea, acesta este al patrulea caz rezolvat cu succes în unitatea orădeană, pentru că terapia trombolitică este o metodă terapeutică aplicată de mulţi ani în întreaga lume, dar care în România nu a fost folosită până anul trecut când a demarat la Oradea în cadrul unui proiect transfrontalier derulat între Universitatea Oradea şi Universitatea din Debreţin, Ungaria.

Care sunt condiţiile pentru reuşită

Pentru a avea rezultate optime, tratamentul trebuie aplicat doar în primele trei ore de la debutul manifestărilor, dar depinde şi de alte condiţii patologice pe care pacientul le prezintă. “Importanţa acestei terapii, care este totuşi grevată de anumite riscuri, rezidă în reducerea până la dispariţia completă a manifestărilor clinice şi sechelelor care pot să apară în urma instituirii unui accident vascular cerebral, ceea ce determină posibilitatea reintegrării complete în societate la câteva zile de la momentul instalării AVC”, potrivit medicilor.

Până în prezent, în serviciul UPU al Spitalului Judeţean din Oradea au fost efectuate cinci astfel de proceduri, din care patru au fost reuşite, iar una dintre ele a fost fără nici un rezultat pentru pacienta tratată.

Echipa care a realizat cea mai recentă procedură a fost formată din dr. Florina Fortiş, medic specialist neurolog, dr. Vlad Babeş, medic specialist cardiolog şi dr. Anton Valentin, medic primar medicină de urgenţă. Potrivit şefului UPU Oradea, costul tratamentului, asigurat din bugetul serviciului de urgenţă, este de 4.200 de lei, dar dincolo de aspectul financiar, extrem de importantă este revenirea în viaţa activă a bolnavului.

Cele mai citite

Șase austrieci responsabili de o escrocherie online cu criptomonede au fost arestați

Agențiile de aplicare a legii din Austria, Cipru și Cehia au arestat șase austrieci responsabili de o escrocherie online cu criptomonede. Europol și Eurojust...

Medvedev: “Nu trebuie să existe loc pentru sancțiuni ilegale”

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat pe platforma X, fosta Twitter, un mesaj prin care a vorbit despre sancțiunile ilegale...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă