26 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialTeo nu mai este... Teo e poveste

Teo nu mai este… Teo e poveste

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a demisionat ieri. Un ca-dou frumos facut fortelor armate ale Romaniei de ziua lor – ar spune generalul Badalan. In realitate un gest pe care politicianul liberal trebuia sa-l faca de mult. De ce nu a facut asta pana acum? Doar el si cativa lideri ai PNL pot sa stie.
Probabil ca Atanasiu a fost prea orgolios sa cedeze in fata presiunilor presedintelui Traian Basescu, care s-a incapatanat sa-i mentina suspendarea si dupa ce Parchetul a constatat ca nu a savarsit nici un fel de infractiune. Chiar si in ultimul moment, Atanasiu s-a comportat precum un Decebal contemporan, declarand (dupa modelul sinuciderii regelui dac) ca si-a depus demisia ca sa nu-i ofere sefului statului satisfactia de a-l demite.
Este evident ca soarta lui Atanasiu a fost pecetluita in urma discutiilor de ieri dimineata intre Basescu si Tariceanu. Cu doar o zi inainte, el se tinea tare pe pozitie, iar dupa o noapte de gandire a ajuns la concluzia ca “cel mai destept cedeaza”.
In realitate, este clar ca liderul liberalilor din Alba, ex-ministrul Atanasiu, a fost folosit ca o moneda de schimb pentru functia de comisar european. Nominalizarea liberalului Varujan Vosganian in aceasta functie la numai cateva minute dupa demisia lui Atanasiu confirma aceasta supozitie.
Liberalii din Alba pot sa fie fericiti. Perioada vidului de putere s-a incheiat. Exista sanse mari ca Teodor Atanasiu sa se intoarca acasa. Asta, daca Tariceanu nu-l momeste pe fostul ministru cu vreo functie mai marunta prin institutiile subordonate Guvernului. Surse din anturajul presedintelui PNL Alba afirma ca acestuia i-a fost oferita functia de sef al AVAS. Ar fi o cadere substantiala pentru orgoliul unui fost ministru sa plece de la masa Guvernului cu coada intre picioare pe o functie mai mica, undeva la o agentie. Cadere care se poate resimti si la nivelul pozitiei sale in cadrul organizatiei judetene.
Exista, pentru Atanasiu, dupa modelul fostului vicepremier Gheorghe Pogea, si posibilitatea retragerii din administratie in sfera afacerilor private. Dar intre Atanasiu si Pogea exista o diferenta uriasa. Daca fostul vicepremier a demonstrat calitati de manager inainte de a ajunge in Guvern, nu acelasi lucru se poate spune despre Atanasiu, administrator al mai multor societati comerciale, toate cu probleme pe linie economico-financiara.
Asa ca singura sansa a ex-ministrului Apararii este tot o mana intinsa de la partidul care nu-si va lasa probabil sa-i cada din buzunar moneda pe care tocmai a schimbat-o contra unui post de comisar european.

Cele mai citite

Congresul SUA îl așteaptă pe premierul Benjamin Netanyahu să i se adreseze

Liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului l-au invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să se adreseze Congresului SUA, în pofida disensiunilor majore în rândul populaţiei...

Robert Cazanciuc a lansat o carte despre Constituție pentru copii și tineri

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la lansarea volumului său "Constituţia pentru copii şi tineri… de toate vârstele", că acesta va crea...

Un document guvernamental dezvăluie dezastrul de la Autoritatea Vamală Română! Putem pierde bani mulți

Autoritatea Vamală Română se confruntă cu uzura avansată a infrastructurii și facilităților de control, ceea ce poate afecta eficiența și siguranța activității vamale....
Ultima oră
Pe aceeași temă