21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTenet, esec pe linie

Tenet, esec pe linie

A fost nevoie de o lege a Congresului american pentru ca un raport intern al CIA, care explica esecurile agentiei din perioada premergatoare tragediei din 11 septembrie 2001, sa fie facut public.

CIA si angajatii sai "nu si-au indeplinit atributiile intr-o maniera satisfacatoare" in lunile ce au precedat atentatele, se arata in raport. Desecretizat la doi ani dupa redactarea sa, documentul abunda in critici la adresa fostului director al CIA, George Tenet. El este acuzat ca, desi era constient de pericolul reprezentat de reteaua terorista Al-Qaeda, nu a pregatit eficient agentia pentru combaterea amenintarii.
Tenet a demisionat din fruntea CIA in iulie 2004, dupa ce a fost criticat pentru esecurile Agentiei Centrale de Informatii in prevenirea atentatelor si pentru analizele eronate privitoare la armele de distrugere in masa din Irak. Totusi, in acelasi an, Tenet primea din partea lui George W. Bush cea mai inalta distinctie civila a SUA, Medalia prezidentiala pentru Libertate.

Ancheta realizata in iunie 2005 de inspectorul general al CIA este insa necrutatoare. Astfel, subliniaza raportul, Tenet s-a opus cooperarii depline intre CIA si Agentia pentru Securitate Nationala (NSA), impiedicand astfel aflarea rapida a rolului-cheie jucat de seicul Khaled Mohammed, considerat creierul atentatelor din 11 septembrie, soldate cu peste 3.000 de morti.
CIA s-a axat prea mult pe tactici si nu a dezvoltat o strategie concreta impotriva Al-Qaeda inainte de 11 septembrie. Potrivit raportului, Tenet "este principalul responsabil pentru faptul ca nu au fost dezvoltate astfel de planuri strategice". Desi fostul director si adjunctii sai au convins Congresul sa acorde sume mai mari pentru combaterea terorismului, ei nu au folosit eficient acesti bani.
Raportul, a carui publicare a fost autorizata de actualul director CIA, Michael Hayden, recomanda "sanctiuni" in cazul lui Tenet si al adjunctilor sai. Hayden si-a exprimat totodata temerea ca documentul i-ar putea descuraja pe agentii CIA angajati in prezent in lupta impotriva terorismului.

Memorii cu cantec
George Tenet, care a condus CIA intre 1997 si 2004, a publicat recent o carte de memorii, "At the Center of the Storm" (In mijlocul furtunii), in care il acuza pe presedintele Bush ca a dus tara la razboi "fara vreo dezbatere serioasa in legatura cu iminenta amenintarii irakiene". In replica, sase fosti oficiali CIA l-au acuzat pe Tenet de ipocrizie, cerandu-i sa returneze Medalia Libertatii din cauza incapacitatii de a divulga presiunile administratiei americane pentru invadarea Irakului. Iar Michael Scheuer, care a coordonat operatiunile de capturare a lui Osama bin Laden, a declarat ca "fostul director al CIA urmareste doar sa fie absolvit de responsabilitatea esecurilor din 11 septembrie si din Irak".

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă