17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTendinţele culinare ale lui 2010

Tendinţele culinare ale lui 2010

Cazul ideal: mâncarea este şi uşor de făcut, şi preparată acasă.

Aranjamente sofisticate, preţuri mari, porţii minuscule şi ingrediente de care nu aţi mai auzit niciodată. Probabil că aşa vă imaginaţi cele mai noi tendinţe culinare.

Experţii în gastronomie de la revista americană „Bon Appetit” demonstrează exact contrariul: cele mai în vogă mâncăruri din 2010 vor fi cele ieftine, uşor de preparat şi pentru care nu va trebui să petreceţi prea mult timp în bucătărie.

Felul de mâncare al anului: chiftelele

În contextul recesiunii, foarte multe persoane s-au întors la mâncarea gătită în casă, repede şi uşor, cum ar fi chifteluţele. Acest aliment poate fi găsit atât în meniurile restaurantelor de lux, cât şi pe masa oamenilor obişnuiţi.

Chiftelele sunt atât de populare, atât acasă, cât şi în oraş, pentru că sunt uşor de gătit, ieftine şi delicioase. În plus, sunt universale: orice cultură are în bucătăria sa un fel de chiftele.

Bucătăria anului: cea austriacă modernă

Ingredientele şi tehnicile asociate acestui tip de bucătărie devin din ce în ce mai apreciate la ni­vel internaţional. Gastronomia austriacă are rădăcini germa­nice, mâncarea nemţească fiind foarte în vogă – cârnaţii, berea şi covrigeii sunt populari aproape oriunde în lume. Noile feluri de mâncare austriece sunt foarte savuroase şi sunt numai bune de consumat în sezonul rece, de­oarece conţin multe proteine.

Ingredientul anului: Sriracha

Sriracha este un ingredient secret ieftin, care costă aproximativ 15 lei. Îl găsiţi în bucătăria oricărui restaurant de lux şi, mai nou, în casele oamenilor. Este un sos iute şi aromat care înviorează orice fel de mâncare.

Sriracha este povestea unui imigrant de succes, David Tran, care a ajuns din Vietnam în Statele Unite ale Americii şi a început să producă acest sos în apropierea oraşului Los Angeles, în 1980. Acum se vând anual mai mult de zece milioane de sticle cu acest amestec.

Ardeii iuţi jalapenos stau la baza acestui sos – sunt cultivaţi la o fermă de lângă fabrica producătoare de Sriracha şi, când se coc, sunt muraţi în sare, oţet şi conservanţi.

Desertul anului: prăjiturile făcute în casă

Amintiţi-vă de minunăţiile dulci pe care vi le pregătea bunica atunci când eraţi copil: plăcinte cu mere, negrese, cornuleţe sau budincă. Toate acestea au revenit în atenţia bucătarilor din întreaga lume şi sunt din nou la modă.

În perioade dificile, oamenii se întorc la anii petrecuţi la bunici şi asociază momentele frumoase cu mâncarea bună. Aceste deserturi vor evoca amintiri delicioase din trecut.   

Cheful vegetarian

Un mod de viaţă vegetarian nu mai este o noutate în zilele noastre, iar alimentaţia fără carne şi-a pierdut stigmatul negativ pe care-l avea în trecut. Multe persoane adoptă acest stil de viaţă fără să-şi dea seama. O petrecere vegetariană este cea mai bună alegere anul acesta, pentru a sublinia că o masă fără carne este suficient de bună chiar şi în cadrul unei ocazii festive.

 

Citiţi şi articolul „Ce mâncăm de Paşte”, la adresa http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/gourmet/ce-mancam-de-paste-181253.html

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă