20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTender, evacuat de Negropontes

Tender, evacuat de Negropontes


Fiica fostului premier Gheorghe Tatarascu face astazi ultimul pas dintr-un demers juridic pentru redobandirea unui imobil din Bucuresti

Astazi se deruleaza un eveniment judiciar cu rezonanta in lumea justitiabililor care se lupta de 15 ani pentru recuperarea unor imobile furate de comunisti. Sanda Maria Negropontes, fiica fostului ministru liberal Gheorghe Tatarascu, in calitate de proprietar, va asista la executarea silita care vizeaza evacuarea „chiriasilor de tranzitie”, CNSLR-„Fratia” si Grupul Tender, oplositi in imobilul ocupat abuziv.

Executarea silita a CNSLR-„Fratia” si a unor firme ale omului de afaceri Ovidiu Tender a fost dispusa in dosarul 135/2005 si va incepe la ora 10, in prezenta unor ziaristi americani. La adresa Calea Floreasca nr. 182, sector 2, Bucuresti, vor asista la executarea silita si reprezentanti ai unor organizatii de aparare a drepturilor omului de la Bruxelles. Avocatul familiei Negropontes, Cristian Iordanescu, sustine ca afaceristii grupului Tender au ajuns chiriasi in acel imobil gratie unor contracte false de subinchiriere, realizate de CNSLR-„Fratia”.

Proprietate de 5 milioane de euro

Tot astazi are loc si o conferinta de presa inedita, organizata de familia Negropontes si desfasurata chiar in imobilul ce se crede ca va fi evacuat fara incidente sau violente. Avocatii afirma ca vor dezvalui toate dedesubturile afacerii „CNSLR-Grupul Tender”. Miza executarii silite este uriasa. Valoarea terenului (4.000 mp) si a imobilului construit acolo atinge suma de 5-6 milioane de euro. Misiunea executorului judecatoresc va fi, astazi, dificila. Sindicatul CNSLR a subinchiriat imobilul firmei Palas, controlata de Ovidiu Tender. Executorul trebuie sa evacueze acum personalul care deserveste, sub firmamentul „Johann Strauss”, un minicomplex hotelier si un restaurant care apartin societatii controlate de Tender. Avocatul Iordanescu se teme ca reactiile bodyguarzilor care asigura paza acestor firme pot fi imprevizibile. In aceste imprejurari, sunt de inteles temerile avocatului: „Am apelat si la mass-media, pentru ca dorim sa fim total aparati de orice fel de abuzuri sau violente care ar putea avea loc in timpul executarii silite”.

Sapte ani de razboi in justitie

Demersurile de revendicare a proprietatii in justitia post-comunista au inregistrat trei cicluri procesuale, pana cand instanta suprema a pronuntat hotararea definitiva in favoarea adevaratului proprietar, Sanda Negropontes.
„Dupa un razboi juridic de sapte ani dus impotriva unor grupuri de interese, dupa ce i s-a recunoscut calitatea de proprietar al imobilului, Sanda Negropontes se afla in situatia de a evacua pe CNSLR si Grupul Tender care ocupa abuziv proprietatea, nejustificand cu nici un titlu legal prezenta lor in acea cladire” – declara avocatul Cristian Iordanescu. Seful Baroului Bucuresti a mai adaugat ca, „desi a avut castig de cauza in justitie, Sanda Negropontes (in varsta de 85 de ani, n.n.) se afla in razboi cu mafia lui Ovidiu Tender”.

Cine este Sanda Negropontes

Fiica fostului premier liberal din perioada interbelica, Gheorghe Tatarascu, Sanda Negropontes, s-a nascut in 1919 la Targu Jiu. S-a facut cunoscuta drept o protectoare a artelor, ocupandu-se in mod special de conservarea capodoperelor brancusiene. In perioada comunista, Sanda Negropontes a fost intemnitata intre 1950 si 1953, declarata „dusman al poporului”. Dupa ce a fost eliberata din puscarie, nu este angajata decat la deratizare. Dupa 1989, a fost aleasa in Senatul Romaniei pe listele PNL. Vechea familie Negropontes este de origine greaca si a cunoscut trei ramuri: una in Romania, una in Elvetia si alta in Franta. Astfel, Sanda Negropontes este ruda cu actualul director al serviciilor nationale de informatii din SUA. Alta ruda a fiicei lui Tatarascu este si Nicholas Negropontes, fost ambasador al SUA la Natiunile Unite.

Cine este Ovidiu Tender

Controversat om de afaceri, Tender se afla pe locul 18 in Topul celor mai bogati oameni din tara, cu o avere estimata la 80-100 milioane de dolari. Potrivit unui top al datornicilor, are datorii de 1,38 miliarde de lei, dupa ce in 2004 acumula datorii de 53,32 miliarde de lei (adica aproape 1,5 milioane de dolari). Tender este un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu (dar si al consilierului prezidential Ioan Talpes), fiind prezent la delegatiile externe si de afaceri de peste hotare la care a participat Iliescu in calitate de sef al statului. Este implicat in scandalul devalizarii rafinariei RAFO (bun prieten cu Corneliu Iacobov), fiind actionar la societatea Balkan Petroleum, care a preluat administrarea rafinariei. Numele lui Tender, alaturi de cel al lui Talpes, a fost vehiculat si in scandalul de coruptie al consilierului NATO Wiliem Metser.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă