16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialTemutul K2 face noi victime

Temutul K2 face noi victime

O expeditie pe varful K2, al doilea ca inaltime dupa Everest si considerat de multi alpinisti mai periculos decat acesta, s-a incheiat tragic.

Potrivit transcriptului unui raport de ieri al conducatorului expeditiei americane pe K2, Mike Ferris, publicat de site-ul "EverestNews.com", 11 alpinisti au fost declarati morti sau disparuti si presupusi morti. "Va rog sa ma scuzati ca sunt atat de laconic, dar avem foarte multe de facut aici", isi incepe raportul conducatorul expeditiei, relatand in continuare ca "din pacate, o zi frumoasa s-a transformat intr-una mortala, 11 alpinisti pierzandu-si viata". La ora transmiterii raportului, operatiunile de salvare a altor doi alpinisti erau in plina desfasurare, cu mari sanse de succes.

Intre cei a caror moarte a fost confirmata se numara doi serpasi pakistanezi, alpinistul sarb Dren Mandici, norvegianul Rolf Bae (a carui familie a cerut sa nu se mai faca publice alte detalii), doi nepalezi si trei sud-coreeni. Un irlandez, un francez si trei sud-coreeni figureaza pe lista celor dati disparuti, presupusi morti. Grupul de alpinisti si serpasi a fost surprins de o avalansa.
K2 a fost cucerit in iulie 1954 de catre alpinistii italieni Achille Compagnoni si Lino Lacedelli.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă