12.2 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialTema fraudarii alegerilor, abandonata subit

Tema fraudarii alegerilor, abandonata subit

» Desi sondajele publice arata ca Mircea Geoana si Traian Basescu se afla la o distanta mare, cercetarile comandate de partide sugereaza ca cei doi candidati sunt destul de aproape unul de celalalt. De aceea, o posibila frauda ar putea avea efecte hotaratoare.

Este posibil ca alegerea viitorului presedinte sa fie decisa de cateva zeci de mii de voturi, daca nu chiar mii de voturi. In acest context, desi ambele forte politice implicate in competitie se banuiesc reciproc de intentii de fraudare, nici una dintre ele nu are o strategie clara de a se apara sau de a-i descoperi pe cei care-si doresc acest lucru.
Deputatul Bogdan Niculescu-Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD, ne-a spus ca subiectul fraudarii, lansat chiar de social-democrati inaintea primului tur de scrutin al alegerilor  prezidentiale, a fost abandonat pentru ca "au aparut acum alte lucruri care au estompat, au bruiat aceasta tema, dar este o tema care nu poate fi neglijata".

 

Purtatorul de cuvant al PSD atrage atentia ca "exista inca riscul de fraudare", iar sectiile speciale reprezinta un pericol in acest sens si sustine ca formatiunea social-democrata va fi "extrem de vigilenta in ziua votului" si va sesiza orice neregula. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, ne-a explicat ca democrat-liberalii nu au vorbit "niciodata de fraudare" si ca nu se tem de aceasta posibilitate. Cu toate acestea, PDL va lua toate masurile necesare pentru a evita eventualele fraudari "care nu pot fi decat ale PSD in zonele unde sunt baroni locali".
Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), ne-a spus ca este "convins ca nu exista la nivel de politica de partid strategii de fraudare, insa la nivel local sunt minti infierbantate care pun la cale si executa voturi multiple sau turismul electoral".

 

Desi inaintea primului tur de scrutin, PSD a vorbit cu insistenta de posibilitatea ca alegerile sa fie fraudate, intre cele doua tururi, aceasta tema aproape a disparut din dezbaterea publica. Adrian Moraru argumenteaza ca "tema fraudarii merge o singura data in campanie pentru ca daca nu ai nici o dovada nu o mai poti folosi si a doua oara". Pe de alta parte, sustine Moraru, prin faptul ca posibilele fraudari au fost anuntate inainte de turul intai, dar nu au fost dovedite, cele din turul doi, chiar daca ar fi mai serioase, ar putea trece neobservate, astfel cele doua parti "se pot frauda linistite". si presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, a recunoscut ca, in aceste conditii, in turul doi "marja de manevra pentru partide este mai mare" decat la precedentul tur. Specialistul in sisteme electorale, Adrian Sorescu, argumenteaza ca fraudarea poate fi regionalizata, iar balanta poate fi "inclinata in favoarea PSD si PNL pentru ca aceste partide controleaza impreuna mai multe judete decat PDL".

 

In opinia lui Adrian Moraru, cei care anunta ca alegerile vor fi fraudate se afla intr-o situatie in care au numai de castigat: daca frauda se dovedeste, ei pot spune ca se datoreaza lor pentru ca au anuntat acest lucru, iar daca nu se poate proba, se pot apara spunand ca au impiedicat chiar ei fraudarea. Directorul IPP este de parere ca aceasta tema a fost mai putin vizibila intre cele doua tururi pentru ca "au aparut acum alte subiecte", cum ar fi filmuletul in care presedintele Romaniei l-ar fi lovit pe un copil sau semnarea aliantei intre PSD si PNL.
Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, crede ca "alegerile se vor juca pe capacitatea unui primar de a-si mobiliza electoratul captiv, dependent, care nu are aspiratii politice", vizibil mai ales in zona rurala si in orasele cu cartiere sarace.

» Scenarii vehiculate
O metoda de fraudare vehiculata recent ar fi ca, dupa numaratoarea voturilor, din procesele verbale care urmeaza sa ajunga la Biroul Electoral Judetean (BEJ), prima pagina, cea care contine repartizarea voturilor,  sa fie inlocuita pe drum. Adrian Sorescu argumenteaza ca aceasta metoda "e posibil sa fie utilizata, insa e o operatiune riscanta", pentru ca exista mai multe mecanisme de control. Astfel, Sorescu ne-a explicat ca fiecare dintre membrii sectiei de votare primeste o copie a procesului verbal si ca in fiecare BEJ exista reprezentanti ai partidelor politice, iar, in plus, cele doua partide vor face numaratori paralele. Un alt scenariu vehiculat este ca la prezentarea exit-poll-ului, in unele judete, printre care si Olt, s-ar pregati baloti cu voturi cu ajutorul carora sa se respecte rezultatele estimarilor de la iesirea de la urne.

 

La Realitatea TV este prezentat insistent un spot in care exit-poll-ul Insomar din primul tur a fost cel mai aproape de rezultatele oficiale si, prin urmare, acelasi lucru ar urma sa se intample si in turul doi. Irina Bujder spune ca o corelare intre un exit-poll masluit si fraudarea votului ar fi greu de realizat: "In fiecare sectie de votare iese un rezultat care difera mult fata de rezultatul de ansamblu". Sociologul social-democrat Vasile Dancu spune, la randul sau, ca prezentarea acestui spot inainte de alegeri este "un joc politico-mediatic care nu are nici un efect", pentru ca "un procent din votanti se iau dupa castigatorul afisat, iar ceilalti vor incerca sa echilibreze situatia".

Cele mai citite

Radiografia unei absențe: performanță fără profesioniști în imagistică

Echipamentele moderne sunt comori fără cheie, lăsate în cutii nedesfăcute Într-o epocă în care tehnologia medicală a evoluat rapid, România se confruntă cu o dilemă...

70 de păsări din specii protejate, eliberate de polițiști. Erau ținute în captivitate și oferite spre vânzare

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul pentru Protecția Animalelor, împreună cu polițiștii de la Secția 18 și reprezentanți...

Ucis în bătaie de un subaltern după ce i-a refuzat criminalului să facă un schimb de tură

Un bărbat din judeţul Braşov a murit după ce a fost bătut crunt de către un coleg de serviciu care îi era subaltern, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă