12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTelescopul spatial Herschel a transmis primele fotografii!

Telescopul spatial Herschel a transmis primele fotografii!

Telescopul spatial Herschel, lansat pe 14 mai, a carui misiune este de a studia formarea corpurilor ceresti, a transmis pe Pamant primele fotografii ale unei galaxii cunoscute, realizate cu o rezolutie inegala, dar considerate "promitatoare" de specialistii de la Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Potrivit AFP, galaxia a fost fotografiata pe 14 si pe 15 iunie, imediat dupa deschiderea capacului de protectie al obiectivului telescopului Herschel, care a realizat fotografii in trei lungimi de unda ale spectrului infrarosu (70, 100 si 160 de microni).
Galaxia fotografiata este Messier 51 (M51), situata la 35 de milioane de ani-lumina de Terra.
Cele trei fotografii, suprapuse ulterior pentru a forma o singura imagine, permit distingerea cu o foarte mare claritate a "bratelor" si a aglomerarilor stelare din aceasta galaxie in forma de spirala. Aceste imagini sunt mult mai clare decat cele facute de telescopul spatial Spitzer al NASA, de exemplu.
"Realizarea acestei imagini, care a fost posibila chiar si atunci cand niciunul dintre sistemele folosite nu erau reglate corespunzator, ne da o idee mai clara despre performantele reale ale telescopului Herschel, a caror maxima va fi atinsa imediat dupa ce sistemul lui optic va fi optimizat", au anuntat specialistii europeni.
Racirea camerei video si a spectrometrului de la bordul telescopului Herschel pana la temperatura de -272 grade Celsius, cu doar 0,3 grade peste pragul de zero absolut, va permite acestor instrumente sa nu mai fie deranjate de propriile lor emisii de caldura, ajutandu-le sa observe corpuri situate la o distanta de pana la 10 miliarde de ani-lumina, a caror luminozitate este foarte slaba.
Obiectivul telescopului Herschel, pozitionat la 1,4 kilometri distanta de Terra, este sa observe lumina emisa de galaxiile indepartate, in momentul in care acestea erau inca foarte tinere, pentru a intelege mai bine modul de formare a stelelor si a galaxiilor.
Herschel a fost lansat in acelasi timp cu satelitul Planck, a carui misiune este studierea variatiilor de mica amplitudine emise imediat dupa Big Bang, pentru a-i ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine primele momente din viata Universului.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă