11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialTelescopul Hubble a redevenit operational

Telescopul Hubble a redevenit operational

Telescopul spatial Hubble a redevenit operational dupa ce s-a confruntat cu o serie de probleme tehnice, dar pregatirea echipamentelor de rezerva, care mentin buna functionare a telescopului, va forta NASA sa amane urmatoarea misiune pana in februarie.

Agentia spatiala americana a dat publicitatii o imagine realizata cu o camera amplasata pe Hubble, care prezinta o pereche de galaxii-pereche, situate in constelatia Cetus, la peste 400 milioane ani lumina de Terra, informeaza Mediafax.

A fost prima fotografie realizata de Hubble dupa ce o problema cauzata de o defectiune a computerului de bord a produs oprirea generala a telescopului, in luna septembrie.

In timp ce specialistii NASA incercau sa comute comenzile telescopului spatial pe un sistem informatic de rezerva, o alta problema survenita la un alt computer a condus la o noua oprire completa a telescopului.

Inginerii NASA au reusit in cele din urma sa rezolve problemele in decursul acestei saptamani si au orientat telescopul Hubble in directia celor doua galaxii-pereche, denumite Arp 147, care se intrepatrund gravitational una cu cealalta, la multa vreme dupa ce a avut loc o ciocnire suspecta intre acestea.

Probleme telescopului Hubble au obligat NASA sa amane lansarea din luna octombrie a navetei Atlantis si a celor sapte astronauti ai sai, care aveau misiunea de a actualiza echipamentele de pe Hubble.

Misiunea a fost reprogramata pentru luna februarie, dar NASA a declarat joi ca se teme ca nu va putea respecta nici acest termen.

Datorita faptului ca orbita telescopului Hubble se afla in afara atmosferei terestre, camerele acestuia pot sa obtina fotografii de o acuratete impresionanta.

La un moment dat, NASA intentionase sa abandoneze telescopul in spatiu, din cauza numeroaselor probleme tehnice, dar Hubble este extrem de popular in randul oamenilor de stiinta. Agentia spatiala americana a renuntat la aceasta idee in urma unor proteste publice foarte puternice.

In 2013, telescopul James Webb urmeaza inlocuiasca telescopul Hubble.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU