14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTelefonul pentru copii: necesitate sau moft?

Telefonul pentru copii: necesitate sau moft?

Psihologii îi sfătuiesc pe părinţi să nu cedeze prea uşor la insistenţele micuţilor şi să amâne cât mai mult momentul în care îi echipează cu un telefon. Vârsta minimă recomandată este de 15 ani.

Copiii pot fi foarte insistenţi atunci când îşi doresc un lucru pe care majoritatea colegilor de şcoală îl au, însă psihologii le recomandă părinţilor să fie prudenţi. Argumentul că părinţii vor şti exact ce se întâmplă cu copilul lor dacă acesta are telefon este demontat de psihologi. „Este un fals sentiment de siguranţă. Copilul poate spune că este acasă, dar, de fapt, să fie în altă parte. Poate spune că-şi face lecţiile, dar, de fapt, să stea la calculator. Este important ca părinţii să ştie unde este copilul lor, dar prin alte mijloace. Nu e bine ca un copil mai mic de 14 ani să stea singur, pentru că are o capacitate prea mică de a înţelege ce e rău”, susţine psihoterapeutul Alina Zevedei. Specialistul le recomandă părinţilor să nu-i lase singuri pe copiii mai mici de 14 ani şi să facă în aşa fel încât aceştia să fie luaţi de la şcoală de către o persoană de încredere. „Cei care fac rău micuţilor sunt bine instruiţi în psihologia copiilor”, avertizează psihoterapeutul.

 

Apar probleme de menţinere a atenţiei

Un alt motiv pe care copiii îl invocă atunci când le cer părinţilor telefon mobil este că aşa pot comunica mai uşor cu prietenii şi cu colegii. Cel mai bine este însă să-i încurajaţi pe copii să se întâlnească cu prietenii lor după ce şi-au făcut temele.

„Una e să ai contact cu oameni de vârsta ta şi să-ţi negociezi limitele şi alta e să stai în pat şi să te amăgeşti că ai mulţi prieteni, cu care de fapt nu prea te vezi”, explică Alina Zevedei.

De asemenea, un copil care are telefon mobil riscă să aibă mai multe probleme legate de menţinerea atenţiei la teme şi de capacitatea de a-şi amâna satisfacţiile. Aceasta din urmă este corelată cu obţinerea succesului în viaţă, deoarece micuţii învaţă să-şi prioritizeze sarcinile şi să-şi dozeze eforturile.

Evitaţi să le oferiţi smartphone-uri

Dacă v-aţi hotărât să-i cumpăraţi copilului un telefon mobil, alegeţi un model cât mai simplu, fără internet sau jocuri. În nici un caz nu-i oferiţi un smartphone. În primul rând, copilul nu va şti să aprecieze valoarea obiectului. „Toată lumea este de acord acum că este foarte rău să laşi copilul cu orele pe internet. A-i da un smartphone este ca şi cum ar avea un calculator la îndemână tot timpul, ceea ce-i va distrage atenţia. O profesoară de liceu se plângea că nu-şi mai poate ţine orele din cauză că elevii se joacă cu telefoanele, pun melodii de tipul onomatopeelor, toată clasa râde zece minute, poliţia pe care trebuie s-o facă ea mai durează încă pe atât”, explică psihologul.

Acesta recomandă ca telefoanele mobile să fie date pe silenţios şi puse pe catedră. În plus, un telefon scump poate fi un motiv de concurenţă pe criterii nesănătoase. Un alt sfat este să-i oferiţi copilului o cartelă reîncărcabilă, şi nu abonament, pentru ca micuţul să nu fie tentat să vorbească nelimitat. Sfătuiţi-l să folosească telefonul doar pentru situaţii de urgenţă şi să nu dea numărul de telefon necunoscuţilor.

Cele mai citite

Ferma Vieții din Homorâciu, locul unde oamenii sunt toți „ una cu natura”. Eveniment special dedicat pasionaților de rulote între 16-19 mai

Ferma Vieții din Homorâciu este o așezare, deja o comunitate, unde de patru ani „se dă viață” visurilor și „se face viața mai bună”...

Arena Națională va găzdui startul noului sezon din Campionatul Național de Drift

Prima etapă a noului sezon din Campionatul Național de Drift va avea loc în acest weekend, la Arena Națională din Capitală, competiția care sărbătorește...

Declarațiile lui Florin Maxim, antrenorul care a condus-o pe Corvinul către succesul istoric din Cupa României

Florin Maxim, antrenorul care a condus-o pe Corvinul Hunedoara spre câștigarea primei Cupe a României din istoria clubului, susține că elevii lui au avut...
Ultima oră
Pe aceeași temă