17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialTeatrul Foarte Mic a lansat o petiție ONLINE pentru a găsi un...

Teatrul Foarte Mic a lansat o petiție ONLINE pentru a găsi un nou sediu

Teatrul Foarte Mic din București a llansat o petiţie online, denumită "Spaţiu pentru Teatrul Foarte Mic – locul unde respiră teatrul contemporan", informează Mediafax.

Petiția urmărește găsirea unui nou sediu pentru desfăşurarea spectacolelor.

"Teatrul Foarte Mic se închide în urma intrării în vigoare a Legii 282 din 18 noiembrie 2015. Chiar dacă, în 2006, clădirea figura în Planul de acţiuni al Guvernului din 2006 până în 2011, inclusiv, ca proiect de consolidare în curs de elaborare. Chiar dacă dosarul de expertiză, ce cuprinde acordul Asociaţiei de Proprietari care locuiesc deasupra sălii, este depus la Primărie. Chiar dacă s-au primit asigurări că se vor demara lucrările de consolidare. Nu ştim cât ar dura aceste lucrări şi nici când vor începe. Un lucru este cert: se închide un spaţiu dedicat unei generaţii de artişti care cred că teatrul trebuie să fie puternic, să tragă semnale de alarmă, să stârnească luări de poziţie", informează un comunicat al Teatrului.

Potrivit sursei citate, perspectivele nu sunt multe şi nici încurajatoare. "Mutarea spectacolelor pe scena de la Teatrul Mic, în acest moment, va produce alăturarea a două strategii repertoriale antagonice şi o dezorientare a publiculului deja format al sălii de la Mic. În plus, presupune probleme tehnice majore de adaptare, depozitare decoruri şi costume, de programare lunară, în acelaşi spaţiu, a 25 de spectacole, reprezentând producţiile celor două săli reunite. Găsirea unor săli alternative pentru spectacolele marca TFM duce la risipirea lor pe diverse scene şi, din nou, pierderea identităţii lor comune. Oprirea lor înseamnă, dincolo de renunţarea la o investiţie financiară, întreruperea brutală a demersului unor artişti implicaţi. Soluţia este găsirea unui alt spaţiu până când clădirea va putea fi redeschisă. Un spaţiu de aproximativ 100 de locuri, care să permită desfăşurarea în condiţii optime a producţiilor în cauză. O sală în care să fie posibilă o programare similară cu cea de la TFM. Un loc în care să putem din nou să îi implicăm pe cei care vor un teatru angajat, contemporan, vital".

Teatrul Foarte Mic a avut în ultimul an cinci premiere, iar a şasea este în curs de finalizare. În 2016, pentru această sală erau planificate alte cinci producţii. "Pentru ele, cele care sunt şi cele care vor urma, pentru artişti, dar mai ales pentru publicul care vine la teatru pentru a găsi pe scenă puncte de vedere asupra unor realităţi ale lumii lor, căutăm spaţiu!", spun reprezentanţii Teatrului Foarte Mic.

Clădirea în care funcţionează Teatrul Foarte Mic se află pe lista imobilelor expertizate tehnic şi este inclusă în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public. Instituţia a fost închisă pe data de 24 noiembrie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...

Beneficiile săpunurilor naturale bio antiacneice

Acneea reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dermatologice, afectând milioane de persoane la nivel global, indiferent de vârstă sau gen. Caracterizată prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă