22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialȚările foste comuniste încearcă să influențeze proiectele internaționale de dezvoltare

Țările foste comuniste încearcă să influențeze proiectele internaționale de dezvoltare

 

O conferință internațională organizată la Cluj de către ARCADIA a pus în lumină schimbările geopolitice din domeniul dezvoltării internaționale.Tranziția țărilor foste comuniste din Europa Centrală și de Est a fost încurajată, mai ales la începutul anilor 1990, de banii care au venit prin intermediul programelor internaționale de dezvoltare susținute de democrațiile occidentale. Acum, un model asemănător ar putea fi urmat pentru a susține tranziția spre o societate pe deplin democratică a unor state precum Bosnia – Herzegovina, Serbia sau provincia secesionistă Kossovo din Serbia sau a unor state de la frontiera estică a Uniunii Europene, precum Georgia, Republica Moldova sau Ucraina. Însă contextul este cu totul diferit.

”Asistăm la o retragere la donatorilor tradiționali”, spune Anca Stoica, reprezentanta biroului din Bratislava a UNDP (Programul pentru Dezvoltare al Națiunilor Unite). Ea remarcă faptul că, în paralel cu reducerea contribuțiilor financiare ale țărilor occidentale, crește rolul finanțărilor venite din partea țărilor aflate în curs de dezvoltare. Pe lângă țările Europei Centrale și de Est, care au devenit deja membre ale Uniunii Europene, sunt disponibili tot mai mulți bani din partea unor țări care nu fac parte din clubul democrațiilor atlantice sau europene. Așa ar fi Mexic, Israel, Turcia, dar și Rusia sau Kazahstan. De asemenea, Anca Stoica a remarcat creșterea importanței unor surse noi de finanțare a programelor de dezvoltare internațională, precum UNITAID, un fond de solidaritate finanțat din taxarea biletelor de avion, dar și a unor fenomene precum migrația.

Migrația, factor de dezvoltare

”Statisticile Băncii Mondiale arată că migrația a devenit un factor important de dezvoltare. Fondurile trimise de migranți în țările lor de origine sunt de trei ori mai mari decât cele oferite prin intermediul programelor de dezvoltare internațională”, a spus Anca Stoica.

În acest context, țările Europei Centrale și de Est nu au reușit să își fructifice pe deplin potențialul oferit de participarea lor la programele de dezvoltare internațională, spune Balazs Szent Ivani, de la Universitatea Corvinus din Budapesta.

”Putem vorbi doar de un succes parțial, cum ar fi rolul Poloniei în Parteneriatul Estic”, a spus expertul maghiar. El consideră că aceste țări trebuie să fie mai active, pentru că dispun de un mare avantaj comparativ, reprezentat de experiența tranziției la o societate democratică. De aceeași părere este și directorul adjunct al Agenției Cehe pentru Dezvoltare, Martin Naprstek.

De altfel, Cehia este povestea de succes a Europei Centrale și în acest domeniu. Recent, Cehia a trecut din rândul țărilor în curs de dezvoltare în cel al țărilor dezvoltate și în acest domeniu. Martin Naprstek a declarat că Agenția pe care o reprezintă are în acest an un buget de 158 de milioane de euro. Din acest buget, 48 de milioane de euro sunt dedicate proiectelor bilaterale pe care Cehia le derulează cu țările din Balcanii de Vest, din Parteneriatul Estic, dar și din Africa sau din Asia.

110 milioane de euro sunt dedicate finanțării participării Cehiei în proiecte internaționale derulate de organisme precum Uniunea Europeană, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internațional. 

Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă