12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTarifele de roaming în UE ar putea să nu mai fie eliminate

Tarifele de roaming în UE ar putea să nu mai fie eliminate

Tarifele de roaming în UE ar putea să nu mai fie eliminate, informează un articol din ziarul german Bild, preluat de Mediafax.

Procedura de eliminare a tarifelor de roaming ar putea fi înlocuită cu o reglementare care le va permite europenilor să sune în alte ţări comunitare la aceleaşi preţuri ca în propria ţară, dar numai în limita a 50 de minute anual, informează Bild.

Cotidianul german citează un document al Consiliului European, conform căruia, în loc de eliminarea tarifelor, autorităţile de la Bruxelles ar urma să propună un pachet numit "roam like at home".

Astfel, un cetăţean european ar putea telefona în alte ţări UE fără tarif de roaming doar în limita a 50 de minute anual, nivel după care s-ar aplica tarifele normale de roaming. Totodată, fiecare european ar putea trimite 50 de sms-uri în fiecare an în interiorul UE, fără a fi taxat suplimentar. După epuizarea celor 50 de sms-uri, pentru fiecare mesaj trimis se va plăti taxa de roaming (în prezent de 0,06 euro pe sms).

În ceea ce priveşte traficul de date, europenii ar avea la dispoziţie 100 MB anual, fără tarife de roaming, după care fiecare MB va fi taxat cu 20 de eurocenţi.

Dacă Parlamentul European va fi de acord, pachetul "roam like at home" ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2016.

Fostul comisar pentru Justiţie Viviane Reding, în prezent europarlamentar, a calificat intenţia de a menţine tarifele de roaming drept "o ruşine". "În rundele ministeriale secrete de la Bruxelles s-a decis să li se bage în continuare oamenilor mâna în buzunar", a spus Reding, conform Bild.

Potrivit propunerii iniţiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate încă de la 1 iulie 2014. Din 2007 până în prezent, tarifele de roaming în spaţiul comunitar au scăzut în total cu 90 la sută.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă