18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTariceanu si Nastase vor fi amendati de ANI

Tariceanu si Nastase vor fi amendati de ANI

» Mai multi inalti demnitari au omis sa-si depuna declaratiile de avere pana la termenul legal si vor fi amendati de inspectorii ANI.

» Averile acestora vor fi controlate din oficiu, fara a mai fi nevoie de divulgarea dovezile si surselor pe care se bazeaza o verificare de acest gen.

» Amenzile sunt cuprinse intre 100 si 500 RON.

Premierul calin popescu Tariceanu, Adrian Nastase, Valer Dorneanu, Relu Fenechiu, Eugen Nicolicea, Dan Ioan Popescu si Sergiu Andon vor fi amendati contraventional cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei deoarece nu si-au depus declaratiile de avere pana la termenul limita de 31 mai. Amenzile nu-i deranjaza prea tare pe acesti inalti demnitari, dar faptul ca averile lor vor fi controlate din oficiu, potrivit legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) s-ar putea sa-i nelinisteasca pe multi. Legea ANI arata expres in articolul 42: "Persoanele prevazute de lege au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si de interese anual, cel tarziu la data de 31 mai, pentru anul fiscal anterior". Intr-un dispret total fata de lege, demnitarii enumerati nu s-au sinchisit sa-si depuna declaratiile de avere si de interese, in conditiile in care termenul a expirat de cinci zile. "Vom incepe cat de curand verificarile din oficiu. Am monitorizat aceste situatii, le cunoastem si sunt inregistrate deja pe rolul Agentiei. La sfarsitul cercetarilor se vor aplica si amenzi. Inspectorii de integritate sunt obligati sa respecte legea, sa aplice sanctiunile prevazute de lege", ne-a declarat Alexandru Macovei, directorul ANI. Deocamdata, Agentia nu este operationala deoarece nu s-au ocupat toate posturile de inspectori, concursurile fiind in desfasurare.

O alta prevedere importanta a legii, presupune verificarea "din oficiu" a averilor celor care refuza sa-si depuna declaratiile in termen util. In cazul sesizarilor de verificare depuse de persoanele fizice sau juridice, ele trebuie sa indice dovezile si informatiile pe care se intemeiaza, precum si sursele de unde acestea pot fi solicitate. Pentru parlamentarii si membrii guvernului aflati deja in afara legii, nu mai este nevoie de depunerea dovezilor si precizarea surselor, misiunea inspectorilor fiind mult mai facila. Cu alte cuvinte acestia pot fi verificati fara nici o reclamatie, iar agentia poate cerceta felul in care si-au marit averile demnitarii pe cont propriu.
Adrian Nastase este convins ca nu a depasit termenul de depunere a declaratiilor de avere si de interese. Dupa ce ne-a multumit ca-i purtam de grija, ne-a asigurat ca isi va face publica averea in cel mai scurt timp. "Nu cred ca a expirat termenul. Din cate stiu eu, termenul este de 15 iunie. La noi, la grupul parlamentar, anuntul a fost foarte clar facut, 15 iunie si, sigur, ca pana atunci toata lumea este ocupata cu alte chestiuni", ne-a declarat Nastase.

Liberalul Relu Fenechiu spune ca nu-l deranjeaza un control al averii din partea ANI deoarece nu are nimic de ascuns. In plus, deputatul sustine ca si-a depus inca de saptamana trecuta declaratia de avere dar, cel mai probabil, cei de la serviciul tehnic al Camerei Deputatilor au omis sa actualizeze pagina de internet. "Saptamana trecuta mi-am actualizat declaratia de avere cu dividendele pe care le-am obtinut in 2007", sustine Fenechiu.
Deputatul Sergiu Andon, seful Comisiei juridice din Camera Deputatilor sustine ca si-a actualizat demult declaratia de avere pentru anul trecut, chiar daca pe pagina electronica a camerei inferioare figureaza cu o ultima declaratie semnata in decembrie 2006. "Eu am depus toate actele, probabil nu au fost inregistrate. O sa verific", ne-a asigurat juristul.

SECRETOMANIE
» Parlamentarii uituci
Alti parlamentari care au depasit termenul de depunere a declaratiilor de avere si de interese: Augustin Bolcas (PRM), Ilie Merce (PRM), Anghel Stanciu (PSD), Ecaterina Andronescu (PSD), Catalin Micula (PNL), Bogdan Niculescu Duvaz (PSD). Avocata Alice Draghici, membru in Consiliul National de Integritate, sustine ca Agentia si-a inceput deja activitatea si ca se asteapta primele rezultate.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă