10.5 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialGRAFIC Tăriceanu n-a văzut scumpiri la carburanți. Între timp, prețul unui litru...

GRAFIC Tăriceanu n-a văzut scumpiri la carburanți. Între timp, prețul unui litru de benzină a sărit de 5 lei

UPDATE 15.00: Președinția a reacționat, după ce șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că el n-a remarcat vreo scumpire a carburanților. Citește mai multe aici.

"Domnule Tăriceanu, da adevărul doare, dar acesta nu este un motiv să folosiți un limbaj licențios, bazat pe neadevăruri. Președintele României reiterează faptul că persoane cu probleme penale nu trebuie să se afle în fruntea statului. Președintele respectă rezultatul alegerilor și nu dorește să dărâme puterea legitimă din România.

Domnul Tăriceanu pare rupt de realitate, chiar de realitatea economică, ceea ce este surprinzător pentru un fost premier al României. Ne spune senin că prețul la carburanți a rămas neshimbat, după mărirea accizelor. Domnule Tăriceanu, întrebați pe oricine si veți vedea că au scos mai multi bani din buzunar", a declarat Mădălina Pușcalău. 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că el n-a remarcat vreo scumpire a carburanților, după ce Guvernul Tudose a impus supraacciza. În pofida afirmațiilor lui Tăriceanu, mai mulți analiști arată că prețul la benzină a crescut, în medie, cu 5,8%, iar cel la motorină cu 6,7%, comparativ cu luna trecută, ca urmare a introducerii unei supra-accize la carburanți.

De la 1 octombrie, va mai urma o majorare a acestei accize, tot cu 16 bani la litru.  


"Eu n-am văzut nicio scumpire la carburant, au fost câteva creșteri de prețuri sau scăderi de prețuri. Sunt diferențe foarte mari de până la 10 la sută" a spus Tăriceanu, în Senat.

Întrebat despre decizia Comisiei de buget din Senat de a elimina supraacciza la carburant din Ordonanța de Guvern, Tăriceanu a răspuns: "Am văzut ce s-a întâmplat in comisia de buget din Senat și nu sunt de acord. Sigur că este o preocupare firească. Atunci când am eliminat supraacciza nu am văzut scăderi la prețurile la carburant, am văzut doar o scădere a veniturilor la buget".Premierul dădea asigurări că prețurile nu vor crește după introducerea supraaccizei. „Nu-i va influenţa negativ (pe români – n. red.). Pot să-i asigur". Plus: „Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a afirmat recent prim-ministrul.

Prețurile benzinei și motorinei au crescut sensibil în România de la data de 15 septembrie 2017, când a reintrat în vigoare supraaaciza la caburanți.

Imediat după aceea, premierul Tudose a spus că prețul carburanților "este treaba companiilor", nu a Guvernului, iar ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a susținut că el, personal, n-a urmărit cum a evoluat prețul carburanților la pompă, după aplicarea supraaccizei.

”Sincer, nu am urmărit care este preţul la pompă, din punctul ăsta de vedere. Noi, când am făcut analiza, am ţinut cont de faptul că în momentul în care s-a redus acciza, ea nu s-a regăsit nici în preţul de la pompă, într-o scădere direct proporţională a preţului la pompă, dar nici într-o creştere a impozitului pe profit al companiilor care vindeau carburanţi, ceea ce ne-a făcut să ne dăm seama că această diferenţă pe care statul o lăsase ca o facilitate pentru fiecare cetăţean a fost preluată de către companii", a spus Ionuț Mișa.

Marți, Comisia de buget a Senatului a decis eliminarea majorării accizei la carburanţi. Articolul privind majorarea a fost eliminat, la propunerea PNL.

Cele mai citite

Declarațiile lui Adrian Mutu, înaintea derby-ului cu Farul Constanța

Adrian Mutu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a declarat că îşi doreşte să câştige toate cele 3 puncte în meciul din deplasare cu...

Bugetul Capitalei, respins. PNL îl acuză pe Nicușor Dan de pomeni electorale ca pe vremea Gabrielei Firea și de subfinanțarea termoficării

Bugetul Capitalei pentru 2024 a fost respins de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, întrunit în şedinţă extraordinară.Proiectul a obţinut 18 voturi "pentru", 6 abţineri...

Ministerul Finanțelor lucrează la o nouă reformă fiscală. Când ar putea fi adoptată

Ministerul Finanţelor lucrează la diferite scenarii ale reformei fiscale cerute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar adoptarea ei ar trebui să aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă