14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial"Tara de basm", teapa de 1.500.000 euro

“Tara de basm”, teapa de 1.500.000 euro

Procurorii DNA Bucuresti au trimis in judecata 13 persoane – printre care mai multi fosti sefi ai Autoritatii Nationale de Turism (ANT) – pentru atribuirea ilegala a unui contract de achizitii publice privind promovarea ofertei turistice romanesti in strainatate. Prejudiciul a fost stabilit la 1,5 milioane euro, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Directorii si consilierii din ANT sunt acuzati de fals intelectual si abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, precizeaza DNA, care l-a trimis in judecata si pe Dumitru Samson, director economic si asociat la SM Art Advertising Grup SRL, precum si pe doi observatori de la Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice din cadrul Ministerului Finantelor, Traian Staniloae si Cosmin Ghitulescu. Acestia doi sunt acuzati de fals intelectual si nedenuntarea unor infractiuni.

Potrivit rechizitoriului, pe 30 noiembrie 2006 comisia de evaluare a ofertelor de achizitie publica constituita in ANT si formata din Traian Iordanescu – presedinte – si Mihai Dragu, Ortopelea Luminita Nicoleta, Cristian Burtan si Ileana Vladoiu – membri – a desfasurat procedura de licitatie publica pentru atribuirea contractului de servicii cu scopul realizarii "Campaniei de media pe plan international", cu o valoare de 1,5 milioane euro. Licitatia avea ca obiect achizitionarea a cinci clipuri publicitare de promovare a ofertei turistice romanesti si a cinci machete de banner.
Comisia de evaluare a fost constituita cu incalcarea prevederilor legale, deci firma declarata castigatoare a fost aleasa in mod nelegal. A urmat intocmirea unei serii de acte false pe baza carora s-a efectuat plata contractului in doua transe, au notat procurorii DNA.

La doua luni dupa efectuarea platii, Art Advertising Grup a predat ANT, cu nerespectarea procedurilor legale, cinci clipuri publicitare cu tema "Tara de basm", in care personajul principal era Dracula. Clipurile, care au costat aproximativ 200.000 euro, au fost considerate necorespunzatoare de catre ANT si s-a dispus refacerea acestora. Nici unul dintre clipuri nu a fost difuzat.
Prejudiciul total cauzat ANT este de 5.356.701 RON (1,6 milioane euro), sustin anchetatorii, iar pentru recuperarea lui a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor. Dosarul a fost inaintat Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

» Fosta sefa ANT arunca vina pe subordonati
Cercetarile DNA au inceput dupa ce, in iunie, Departamentul de Control al Guvernului a efectuat un control la Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, care a preluat atributiile fostei ANT. La data de 10 iunie 2007, fosta presedinta interimara a ANT Livia Sima isi acuza fostii subordonati de fraudare a banilor publici, respingand acuzatiile care ii erau aduse.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă