12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTalpeş: Rusia s-ar afla la baza scenariului „închisori CIA în România”

Talpeş: Rusia s-ar afla la baza scenariului „închisori CIA în România”

Fostul şef al SIE Ioan Talpeş a explicat, la emisiunea „Dezbaterile Rl” moderată de Sabina Fati, că readucerea pe tapet a presupuselor închisori CIA din România şi Polonia, în contextul lichidării lui Osama bin Laden, este o reminiscenţă a unei strategii lansate mai demult cel mai probabil de Rusia.

„Cine ar fi interesat să discute despre o Românie prizonieră Washingtonului, care ajunge la cele mai blamabile forme de colaborare? Ceva deranjează şi anume că aceste două ţări (România şi Polonia) sunt aliaţi fireşti ai SUA. Pe cine ar putea deranja chestiunea asta? Nu pot să exclud sub nici o formă Rusia. S-a văzut pe parcursul ultimului deceniu câtă opoziţie faţă de Occident şi de NATO a fost din partea Rusiei. Există cineva la Moscova care consideră şi la ora actuală că România nu face parte din bagajul de negociere cu Occidentul”, a explicat Ioan Talpeş pe romanialibera.ro.

Lui Talpeş i se pare total neplauzibil scenariul că liderul terorist Osama bin Laden a fost ucis în 2011 pe baza unor informaţii obţinute în 2005-2006, când se presupune că aceste închisori au existat în România.

„Din experienţa mea, vă spun că informaţii de acest gen îşi poartă valoarea pe parcursul a maximum o lună, două, trei. Să vorbim de evenimente dezbătute din 2005-2006 mi se pare penibil, doar dacă nu se doreşte a se evidenţia nişte acuze neprobate nici în Polonia, nici în România. Eu cunosc cum s-au făcut tot felul de provocări de acest gen încă din perioada interbelică”, a spus Ioan Talpeş.

Relaţia României cu Rusia a fost dintotdeauna spinoasă, a mai explicat Talpeş: „Noi nu ieşim în mod fericit din relaţia cu Rusia de la Cantemir încoace. Dacă România ar fi acceptat opţiunea estică după 1989, am fi fost în relaţii foarte bune cu Moscova”.

Fostul şef al SIE a relatat un episod dintr-o vizită la Moscova, de pe vremea când era consilierul lui Ion Iliescu pe probleme de siguranţă naţională: „Am fost întrebat direct şi cu duritate: de ce vreţi în NATO? Am întrebat: dar unde sa intrăm, daţi-mi o altă variantă. (mi-au zis) Fiţi şi voi ca elveţienii. M-a pleznit râsul: vă prefaceţi că nu ştiţi câte aranjamente internaţionale există pentru ca Elveţia să fie aşa cum este? (mi-au zis) Fiţi ca Finlanda. Chiar vreţi să mă faceţi să cred că nu ştiţi despre tratatul special dintre Moscova şi Finlanda?”.

Talpeş a recunoscut însă că „ar fi un avantaj să fim în influenţa rusă“, dar numai din punct de vedere economic, în nici un caz politic. „Este o posibilitate firească şi naturală să atragem capital rusesc, problema este cum operează acest capital – dacă încearcă să creeze nişte ingerinţe şi influenţe politice. Eu până acum nu am găsit finanţări serioase ruseşti în România”.

Ioan Talpeş a condus Serviciul de Informaţii Externe în perioada 1992-1997. A ieşit în rezervă în 1997 ca general de corp de armată. A fost şeful Administraţiei Prezidenţiale şi consilierul pe probleme de siguranţă naţională în timpul mandatului lui Ion Iliescu (2000-2004). A fost senator în Parlamentul României între 2004 şi 2008 (din partea PSD, apoi independent). În 2008 a candidat din partea PDL, dar nu a mai fost ales în Parlament.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă